Een zomer vol activiteiten

Vier de zomer!

Vier de zomer!

Het is zomer! Dat betekent dat er bij Biblionet Groningen een hoop te zien en te doen is - op locatie én online, natuurlijk. Op deze pagina vind je een overzicht van onze leukste activiteiten, diensten en producten voor deze zomer. 

Met het hele gezin Vakantielezen

Op de camping, in de tuin, aan het strand of op de trampoline: in de zomer kun je overal lezen. En met Vakantielezen van Biblionet Groningen wordt lezen extra leuk! Gaan jullie deze zomer mee op reis?
Op de website www.vakantie-lezen.nl reizen jullie langs 6 landen. Van de Griezelkust naar Sportmanië en van het Dierenrijk naar Lachland. In ieder land doen jullie opdrachten en zo proberen jullie in elk land de schat te vinden. Speel lettertwister met stoepkrijt of een taalspel met waterballonnen. Met de digitale schattenjacht maken jullie ook nog eens kans op leuke prijsjes.
Wil je meedoen met je gezin? Haal de gratis landkaart op in de bibliotheek en meld je aan via www.vakantie-lezen.nl.

Volg de leukste gratis cursussen

Zin om je deze zomer verder te ontwikkelen? Dat kan met de gratis cursussen van de Online Bibliotheek. Die stelt gratis 28 online cursussen beschikbaar voor heel Nederland.Volg bijvoorbeeld een taalcursus Engels of Frans. Leer de mooiste foto’s maken met de fotografiecursus. Of duik in de wereld van yoga en mindfulness. Voor ieder wat wils. Meld je hier aan en ontdek het aanbod.

KwisLab

Deze zomer neemt Jeroen het op tegen 6 uitdagers in onze zomerse BiebLab-show: KwisLab. Onder leiding van Jolanda worstelen de deelnemers zich door 4 rondes: Kennik, Klinkt me als muziek in de oren, Leesracers en Strijdvaardig. Wie gaat naar huis met de wisselbokaal? KwisLab zie je elke woensdagochtend vanaf 10.00 uur op YouTube. Wil je zelf meedoen aan KwisLab? Download wekelijks ons KwisBoek en speel samen met vrienden en familie deze superleuke quiz! Bij elke aflevering maken we een nieuw KwisBoek.

De Vakantie Voorleestent

Deze zomer zetten we de Vakantie Voorleestent op. Niet alleen in de wijk, maar ook digitaal! Geniet vanuit huis van de vrolijke voorleesverhalen. Michelle en Tinette lezen elke woensdagavond om 18.30 uur voor uit een nieuw prentenboek. Ga mee op reis en maak kennis met de grappigste dieren en bezoek de mooiste plekjes. In de Voorleestent gaan we samen voorlezen, zingen én dansen. Maak je eigen kleurrijke voorleeshut en kijk wekelijks mee naar de livestream op onze Facebookpagina. 

Gratis online jongerenworkshops bij Taalbaas 

De komende weken leer je bij jouw favoriete taalbazen dé trucjes met taal. Of dat nou voor een podcast, vlog, een verhaal of leuke songtekst is. Word jij deze zomer net zo soepel met je woorden als Jörgen Gario? Kom je erachter hoe je precies een vette serie schrijft? Of leert Stefano Keizers jou de beste grappen maken? Taalbaas geeft iedereen tussen de 12 en 18 jaar de kans om deze zomer workshops te volgen bij de leukste schrijvers, acteurs, journalisten, spoken word artiesten en cabaretiers van Nederland. Helemaal gratis en voor niks!

Ontdek de bibliotheek online

Wist je dat we nog veel meer digitale producten aanbieden? Ontdek ons complete aanbod hier

Highlights

1/4
 • Kijk elke woensdag naar een nieuwe aflevering van KwisLab

  In KwisLab neemt Jeroen het elke week op tegen een nieuwe uitdager. Wie gaat er met de gewilde wisselbokaal naar huis? 

 • Voorleestips van pabo-voorleeskampioen Marlisa van der Goot

  Tip 1: Lees je als voorlezer allereerst goed in in het verhaal. Op die manier weet je alvast hoe de zinnen lopen en welke emoties er voorkomen en kom je tijdens het voorlezen dus niet voor verrassingen te staan. 

  Tip 2: Durf stiltes te laten vallen tijdens het voorlezen. Daarmee geef je de luisteraar de kans om het verhaal op zich in te laten werken en bouw je bovendien spanning op.

  Tip 3: Lees voor met gevoel. Als jij je kunt inleven in de personages, dan kunnen je luisteraars dat ook.

  Tip 4: Let op als je met stemmetjes gaat voorlezen. In boeken met veel personages is het moeilijk om stemmetjes te blijven volhouden. Het is beter om alleen de personages met een bijzondere karaktertrek een andere stem te geven. En als je een stemmetje doet: overdrijf niet. Alleen je stem een beetje verdraaien heeft al veel effect. 

  Tip 5: Heeft een kind een favoriet voorleesverhaal dat hij/zij heel goed kent? Stel dan vragen over het verhaal en laat hem/haar zelf stukjes voorlezen of vertellen. 

  Tip 6: Lees al van jongs af aan regelmatig voor! Dat is niet alleen leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling van kinderen. Naar verhalen luisteren verbreedt je wereld.

  Lees hier ons interview met Marlisa.

   

 • Op Proatstoul!

  Schuif aan bij Jur en Jan en geniet van wat dieverdoatsie. Nu Jur en Jan niet als voorleesvrijwilliger naar de tehuizen gaan, kun je digitaal aanschuiven bij de heren. In ‘Op Proatstoul’ zitten Jur en Jan nooit verlegen om gesprekstof. Van op toneel bie de rederiekers en vrouger op de boerderij en van verkering tot echtschaiden. En natuurlijk lezen de mannen ook Groningse verhalen voor. Kijk naar ‘Op Proatstoul’ via YouTube.

 • (Online) zomertips van Jolanda!

  Het is (bijna) vakantie! Wat ga jij deze zomer doen? Jolanda heeft 3 zomerse (online) tips voor je verzameld!

Abonnement

Als lid van de bibliotheek mag je 25 items tegelijk lenen en 4 weken in huis hebben. Een keertje te laat met inleveren? Je hoeft geen boete te betalen.

> Lees meer

Abonnement voor kinderen

Als lid van de bibliotheek mag je 25 titels tegelijk lenen en 4 weken in huis hebben. Een keertje wat later met inleveren? Je hoeft geen boete te betalen.

> Lees meer

Bibliotheek aan huis

Lees je graag, maar kun je niet zelf naar de bibliotheek te komen? Onze leden kunnen vrijwel overal gratis gebruikmaken van Bibliotheek aan huis.

> Lees meer

BiebLab

Niet alleen in de bibliotheek kun je leuke dingen doen, ook thuis! Iedere dag plaatsen we een speciale aflevering met de leukste huis-tuin-en-keuken opdrachten.

> Lees meer

Boekenclub Boekeloere

Boekeloere is een online boekenclub op Facebook waarin mensen gezamenlijk een boek lezen en bespreken.

> Lees meer

E-books

Als lid kun je gratis e-books lenen van de bibliotheek. Maak je keuze uit 15.000 e-books, zoals thrillers, romans, informatieve boeken en kinderboeken.

> Lees meer

Online Taalhuis

Deelnemers van het Taalhuis kunnen online doorgaan met leren lezen en schrijven. In samenwerking met de coördinatoren van het Taalhuis bieden we video's met oefeningen voor thuis. We vullen de oefeningen regelmatig aan.

> Lees meer

Vakantie Voorleestent

Kom gezellig langs in de Vakantie Voorleestent om te luisteren naar een mooi verhaal, een spelletje te doen of een boek te lenen.

> Lees meer

VakantieBieb

In de VakantieBieb-app vind je tijdens de vakantieperiode een selectie e-books en luisterboeken. Zowel leden als niet-leden kunnen VakantieBieb gratis gebruiken.

> Lees meer

Vakantielezen Thuiseditie

Het is zomervakantie! Dat betekent zwemmen, ijsjes eten, extra lang buiten spelen en natuurlijk lekker lezen. Met trots presenteren we dit jaar, naast de Vakantielezen Schooleditie, de Vakantielezen Thuiseditie: een website vol zomerse lees- en taalspelletjes voor het hele gezin. Op naar een zomer vol leesplezier!

> Lees meer

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA