Samen werken aan geletterdheid

Week van de Alfabetisering

Week van de Alfabetisering

Onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen. Helaas is dit voor 2,5 miljoen volwassenen in Nederland niet vanzelfsprekend. Zij hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen en lopen daardoor tegen problemen aan op het gebied van geld, werk, gezondheid en gezinsleven. Met grote gevolgen voor de maatschappij, want: laaggeletterdheid raakt iedereen.

Samen werken aan geletterdheid

In de week van 9 t/m 15 september organiseert Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering. In deze week komen onze bibliotheken ook in actie tegen laaggeletterdheid. Samen met partnerorganisaties organiseren wij diverse activiteiten. En ook in onze bibliotheekvestigingen is er genoeg te doen! Kijk voor alle activiteiten onderaan deze pagina. 

Taalhuis & digitale vaardigheden

Ken jij iemand die hulp kan gebruiken met bijvoorbeeld rekenen of lezen? Heb je misschien zelf hulp nodig? Of zou jij graag anderen willen helpen? Kom dan een keertje langs bij het Taalhuis in de bibliotheek. Ook op het gebied van digitale vaardigheden bieden wij hulp aan. Zoals de cursus Klik & Tik om te leren omgaan met de computer en de cursus Digisterker waarbij je onder andere leert hoe je zelfstandig je rijbewijs online kan verlengen.

Recensies

1/4
 • Roelf Buurlage: 'Ik had de hoop al lang opgegeven'

  Roelf Buurlage werd als kind veel te vroeg geboren. Hierdoor was het voor Roelf erg lastig om te leren lezen en schrijven. Als kind ondernam hij al diverse pogingen om iets van taal te begrijpen, maar helaas zonder succes. Totdat hij op een dag in aanraking komt met het Taalhuis in Bibliotheek Loppersem, waardoor hij het lezen ineens onder de knie krijgt. Het leven werd opeens een heel stuk makkelijker, vertelt Roelf. "Ik zat gevangen en nu voel ik me verlost."
   

  Benieuwd naar het volledige interview met Roelf? Klik dan hier >> 

 • Warda vertelt over haar ervaring met de lessen van Stichting Lezen & Schrijven

  Warda is blij dat ze naar de lessen van Stichting Lezen & Schrijven is gegaan. Ze kan nu laten zien wat ze kan! Ze is zelfs met een opleiding begonnen. Warda raadt alle vrouwen aan om te doen wat zij heeft gedaan: "Als je hulp nodig hebt, vraag het!" zegt Warda. 

 • Doe je mee?

  We vragen iedereen om tijdens de Week van de Alfabetisering een (extra) bijdrage te leveren aan een geletterd Nederland, door taal- en rekenactiviteiten te organiseren.

   

  Inspiratie nodig voor jouw activiteit? Klik hier om een paar voorbeelden te bekijken >>. 

 • Taalheldenprijs

  Sinds 2015 reikt Stichting Lezen & Schrijven de landelijke TaalHeldenprijzen uit. Met de TaalHeldenprijs zet de stichting mensen in het zonnetje die zich op een bijzondere manier inspannen voor een geletterd Nederland.
   

  Lees hier meer over de Taalheldenprijs >>

Digisterker

Nog niet zo handig met internet? De bibliotheek kan helpen! Tijdens de cursus Digisterker leer je gebruikmaken van digitale diensten van o.a. de gemeente, het UWV en de belastingdienst.

> Lees meer

Exposities

Ontdek de mooiste en meest bijzondere creaties van lokale kunstenaars in één van onze bibliotheken.

> Lees meer

Klik&Tik

Heb je geen of heel weinig kennis en ervaring met de computer en/of internet? Dan is de cursus Klik&Tik iets voor jou.

> Lees meer

Online logopedie

In de bibliotheek zijn online logopedielessen te volgen van TinyEYE. Online logopedie is er voor iedereen die het nodig heeft.

> Lees meer

Taalhuis Delfzijl, Appingedam en Loppersum

Het Taalhuis Delfzijl, Appingedam en Loppersum helpt je bij het beter leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Volg een gratis cursus of vind een Taalvrijwilliger.

> Lees meer

Taalhuis Hogeland

Het Taalhuis Hogeland helpt je bij het beter leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Volg een gratis cursus of vind een Taalvrijwilliger.

> Lees meer

Taalhuis Midden-Groningen

Het Taalhuis Midden-Groningen helpt je bij het beter leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Volg een gratis cursus of vind een Taalvrijwilliger.

> Lees meer

Taalhuis Oldambt

Het Taalhuis Oldambt helpt je bij het beter leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Volg een gratis cursus of vind een Taalvrijwilliger.

> Lees meer

Taalhuis Pekela, Veendam en Stadskanaal

Het Taalhuis Pekela, Veendam en Stadskanaal helpt je bij het beter leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Volg een gratis cursus of vind een Taalvrijwilliger.

> Lees meer

Taalhuis Westerkwartier

Het Taalhuis Westerkwartier helpt je bij het beter leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Volg een gratis cursus of vind een Taalvrijwilliger.

> Lees meer

Taalhuis Westerwolde

Het Taalhuis Westerwolde helpt je bij het beter leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Volg een gratis cursus of vind een Taalvrijwilliger.

> Lees meer

Voorstellingen

We organiseren regelmatig een mooie voorstelling in de bibliotheek. Kom genieten van poppentheater, een toneelstuk of een muzikale voorstelling.

> Lees meer

Walk&Talk

Walk&Talk is een gratis bijeenkomst voor werkzoekenden om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen. Iedere bijeenkomst is er een gastspreker.

> Lees meer

X
Image CAPTCHA