2021-2022

Aanbod voortgezet onderwijs

Aanbod voortgezet onderwijs

Lezen is een feestje! Het prikkelt de fantasie en is belangrijk voor de taalontwikkeling van ieder kind. Jij als docent kunt hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Wij helpen je graag met inspirerende programma’s en projecten, speciaal ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs. Want, groot worden? Dát doe je met de bibliotheek.

 

Wat gaan we doen in 2021-2022:

 • De Weddenschap
 • Escape de bieb
 • Nederland Leest Junior
 • Boekenweek van jongeren
 • Read2Me: voorleeswedstrijd voor brugklassers
 • Read2You: lessenreeks in aanloop naar Read2Me

 

Voor meer informatie en aanmelding kun je terecht bij je contactpersoon van de bibliotheek.

Uitgelicht

1/4
 • De Bibliotheek op school voor het voortgezet onderwijs

  De Bibliotheek op school voor het voortgezet onderwijs is een landelijk programma voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Taalontwikkeling en leesplezier krijgen hierin volop aandacht. Ook het verbeteren van informatie- en mediavaardigheden hoort bij het programma. Om dit te bereiken werken we nauw samen met de scholen en de gemeente.

  Collectie, lezen en mediawijsheid

  We gaan uit van de visie van de school op collectie, lezen en mediawijsheid. Wat wil de school bereiken en verbeteren? Maar ook: wat is er al? Is er bijvoorbeeld al een mediatheek en mediathecaris? Of is er een bibliotheek op loopafstand in de buurt van de school? Dit vullen we aan met onze dienstverlening. Bijvoorbeeld met onze bronnen, databanken en apps. Het succes van de Bibliotheek op school in het voortgezet onderwijs valt of staat met samenwerking. Daarom zorgen we voor structurele betrokkenheid binnen de school. Iedereen doet mee, van directeur tot leesconsulent en mediacoach. Lees hier meer over De Bibliotheek op school

 • Alle vmbo-ers competente lezers én leesplezier

  Lezen is leuk, en vooral als je het goed kunt. Dat is helaas niet voor alle vmbo-ers vanzelfsprekend, terwijl het goed kunnen lezen belangrijk is in onze geletterde samenleving. Daarom hebben Stichting Lezen en SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling, de handen ineengeslagen om de belangrijkste informatie over leescompetentie en leesmotivatie op het vmbo op Lezeninhetvmbo.nl bijeen te brengen. Op de website www.lezeninhetvmbo.nl hebben zij onder andere relevante onderzoeken op een rijtje gezet en geven ze inspiratie om op leuke manieren aan de slag te gaan met lezen in de klas

  Blader ook eens door publicaties van Stichting Lezen voor inspiratie tijdens de lessen. Lees bijvoorbeeld hoe je creatief schrijven en lezen kunt combineren op de middelbare school, hoe je praten over romanfragmenten leuk kunt maken, of hoe je lezenvoordelijst.nl in de praktijk kunt toepassen

  Bekijk links de video "Ik vind lezen leuk, daar moet je maar mee dealen", van Kunst van Lezen. Hierin vertellen kinderen waarom ze van lezen houden, welke boeken ze graag lezen en dat lezen voor iedereen leuk kan zijn, als je maar het juiste boek vindt. 

   

 • Zoek een boek dat bij je past met Boekenzoeker

  Een boek uitzoeken om te lezen kan best ingewikkeld zijn, al helemaal als je niet vaak leest. Er zijn heel veel boeken en ook heel veel verschillende soorten. De website https://www.boekenzoeker.be/ helpt je daarom een handje! Vul je leeftijd in, kies het soort boek dat je wilt lezen, zoek een thema uit en je kunt zelfs bepalen hoe dik jouw boek mag zijn. Zo wordt het uitzoeken van een boek niet alleen een stuk makkelijker, maar ook leuker: wie weet kom je allerlei leuke boeken tegen die je nog niet kende. Dubbelhandig!

   

 • Podcast "VO leest!"

  Je leerlingen op hun eigen niveau aansprekend onderwijs bieden en ervoor zorgen dat zij iedere keer weer worden verleid om een boek te gaan lezen, mét plezier. Hoe doe je dat? In de podcast "VO leest!" van Het leesbureau praat John Schrijnemakers met docenten die een inkijkje bieden in wat zij hun leerlingen bieden op het gebied van vakdidaktiek en leesplezier. Op de website staat ook telkens directe link naar alle boekentips die worden besproken in de podcasts. 

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA