Leuk én belangrijk

Voorlezen

Voorlezen

Doe jij het al? Zo niet; nu is een goed moment om te beginnen! Voorlezen is namelijk niet alleen heel goed voor de (taal) ontwikkeling van je kind, het is ook heel gezellig. 

De voordelen van voorlezen

Wist jij bijvoorbeeld al dat:

 • voorlezen de taalontwikkeling bevordert (nieuwe woorden, zinsopbouw)
 • je kind hierdoor leert luisteren en zich concentreren
 • de fantasie van je kind wordt geprikkeld
 • je kind veel leert over de wereld om hem of haar heen
 • het goed is voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind
 • je rust, veiligheid en exclusieve aandacht creëert

Onderzoek laat zien dat kinderen die van jongs af aan zijn voorgelezen, betere leerprestaties hebben op school. Ze zijn gemotiveerd om te leren lezen, ze zijn taalvaardiger en ze begrijpen teksten beter. Genoeg aanleiding dus!

Voorlezen: de belangrijkste tips

Nog niet zoveel ervaring met voorlezen? Geen paniek. Doe het op gevoel en maak er vooral een gezellig moment van; voor zowel jezelf als je kind. Een aantal tips:

 • Kies een boek dat past bij het niveau van je kind
 • Maak een ritueel van het voorlezen
 • Wil je kind 10x hetzelfde boekje lezen? Gewoon doen!
 • Maak geregeld contact met je kind tijdens het voorlezen
 • Vooral: geniet ervan!

Hoe kies je een goed boek?

Er zijn zó veel verschillende boeken te vinden in bibliotheken en winkels... dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het belangrijkste is dat je aansluit bij het niveau van je kind. Daarnaast is het natuurlijk slim om een thema te kiezen dat actueel is. Is er een broertje of zusje op komst? Gaat je kind bijna naar school? Staat er een verhuizing op de planning? Tijd om zindelijk te worden? Genoeg aanknopingspunten! Kom je er echt niet uit dan kan een medewerker in de bibliotheek je goed helpen.

Prentenboeken TopTien

 

Tip: tijdens de Nationale Voorleesdagen wordt elk jaar een prentenboeken TopTien gekozen voor de allerkleinsten, door een ervaren jury. Kies je één van die boeken dan zit je dus sowieso goed.

Recensies

1/5
 • Voorleestips door Jacques Vriens

  Jacques Vriens is één van de bekendste kinderauteurs van Nederland. In 1976 schreef hij zijn eerste boek, Die Rotschool met die fijne klas. Daar kreeg hij in 1979 zijn eerste Zilveren Griffel voor.
  Hij vertelt je zijn belangrijkste voorleestips.

 • Nationale Voorleesdagen 2019

  De Nationale Voorleesdagen 2019 worden op woensdag 23 januari ingeluid met Het Nationale Voorleesontbijt en duren tot en met 2 februari.
  Het Prentenboek van het Jaar 201 is 'Een huis voor Harry van Leo Timmers'.

  > Klik hier wanneer je alles weten over de Nationale Voorleesdagen.

 • Voorleesmomenten in de bieb

  Voorlezen is niet alleen leuk, maar ook heel nuttig. Onderzoek wijst uit dat kinderen die worden voorgelezen beter scoren op school. Ze kennen meer woorden en zijn beter in het verwoorden van emoties.
  Kom daarom langs tijdens een van onze voorleesmomenten voor kinderen.
  > Voorlezen in de bieb

 • Boekstart

  BoekStart is een programma voor kinderen van 0 - 4 jaar om (voor)lezen te stimuleren. Maak je kind gratis lid van de bibliotheek en ontvang het BoekStartkoffertje.
  > Meer over Boekstart en leuke leuke boekentips voor de allerkleinsten!

 • Voorlezen kun je leren

  Voorlezen gaat niet voor iedereen vanzelf. Maar het goede nieuws: voorlezen kun je leren! Het begint bij de start want: welk boek moet je nu kiezen? 
  Gerlien van Dalen van Stichting Lezen geeft tips op de site van het RTL nieuws:

  > Tips van Stichting Lezen

Aanbod basisonderwijs 2019-2020

Leuke en leerzame programma's voor groep 1 t/m 8 van de basisschool. Bekijk ons aanbod voor het primair onderwijs voor schooljaar 2018-2019.

> Lees meer

Aanbod kinderopvang 2018-2019

Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. Bekijk wat we in 2018-2019 kunnen betekenen voor de kinderopvang.

> Lees meer

Aanbod voortgezet onderwijs 2018-2019

Voorleeswedstrijd Read2Me, social media-project Movietrader, evenement Stap op de Rode Loper: we bieden een heleboel leuke programma's en tips voor het voortgezet onderwijs. Bekijk ons aanbod voor het schooljaar 2018-2019.

> Lees meer

BoekStart

Met BoekStart moedigen we vroeg beginnen met voorlezen en boekjes aan. Kom langs met je baby of peuter en ontdek wat de bibliotheek te bieden heeft.

> Lees meer

BoekStart in de kinderopvang

We helpen tientallen kinderopvanglocaties en peuterspeelzalen. Samen werken we aan het leesplezier en de taalontwikkeling van kinderen tot 4 jaar.

> Lees meer

Cursussen & trainingen

Leerkrachten en pedagogisch medewerkers kunnen bij ons verschillende cursussen en trainingen volgen.

> Lees meer

Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen: het grootste voorleesfeest van het jaar. Voorlezen aan jonge kinderen is belangrijk. Het ontwikkelt de taalontwikkeling en prikkelt de fantasie. Bovendien is het hartstikke leuk!

> Lees meer

Prentenboeken

Peuterspeelzalen en kinderdagverblijven kunnen een themacollectie prentenboeken of meerdere exemplaren van hetzelfde prentenboek lenen bij de bibliotheek.

> Lees meer

Voorlezen in de bieb

Voorlezen is niet alleen leuk, maar ook heel nuttig. Kom daarom gezellig langs tijdens een van onze voorleesmomenten voor peuters en kleuters.

> Lees meer

X
Wachtwoord vergeten?
Image CAPTCHA