Nationale Voorleesdagen

Jaarlijks vinden de Nationale Voorleesdagen plaats; dit jaar van 23 januari t/m 2 februari. 
In vele bibliotheken en dus ook die van ons, vinden er leuke (gratis) activiteiten plaats voor peuters en kleuters op het gebied van voorlezen. Je vindt ze onderaan deze pagina.

Kom jij ook?

Voorlezen is goed voor de ontwikkeling van je kind

Wist je dat voorlezen aan je (klein)kind niet alleen leuk, maar ook erg goed is om te doen? Voorlezen heeft een bewezen positief effect op de volgende gebieden:

  • Taalontwikkeling
  • Luistervaardigheden
  • Leesvaardigheid
  • Sociaal-emotionele ontwikkeling

Afgezien van deze positieve effecten, zorgt voorlezen voor een heerlijk moment van rust, veiligheid en exclusieve aandacht.
Kortom: voorlezen is goed!

Prentenboek van het Jaar: Een huis voor Harry

Tijdens De Nationale Voorleesdagen staat het Prentenboek van het Jaar centraal. Dit jaar is dat “Een huis voor Harry”, geschreven en geïllustreerd door Leo Timmers. 

De kater Harry is aan de zware kant en een echte huiskat. Het liefst zit hij binnen, maar als vlinder Vera hem uitnodigt om tikkertje te spelen, wil hij dat wel. Maar tijdens het spelen raakt hij haar kwijt… Hij ziet allerlei onbekende huizen en raakt in paniek. Gelukkig ontmoet hij onderweg andere katten, die hem helpen de weg naar Vera te vinden. Op speelse wijze wordt de weg naar huis teruggevonden. Gelukkig maar!

De tekst in dit boek is kort, soms maar één zin, maar erg krachtig. De prachtige illustraties stralen warmte en vertering uit, en laten zien hoe Harry de wereld ziet.
‘Een huis voor Harry’ is geschikt voor kinderen vanaf ca. 4 jaar. 

Prentenboeken TopTien 2019

 

 

Elk jaar maakt een jury van jeugdbibliothecarissen een selectie uit het grote aanbod van leuke prentenboeken voor de allerkleinsten. Bij de selectie wordt niet alleen naar het verhaal en de illustraties gekeken, maar vooral ook of het boek voor interactie met peuters zorgt en of peuters het in spelvorm verwerkt kan worden. Dit jaar is de Prentenboeken TopTien geworden:

Voorleesfeest: leuke activiteiten

We maken er een voorleesfeest van tijdens De Nationale Voorleesdagen! In de ene gemeente komt een bibliotheekmedewerker langs om voor te lezen, op de andere locatie worden peuters en kleuters ontvangen in de bibliotheek. Sommige bibliotheken organiseren een voorleesontbijt of een feestelijke voorleesmiddag en op een aantal plekken zijn er zelfs speciale theatervoorstellingen te zien. Bekijk onderaan de pagina alle activiteiten en meld je gauw aan.

Kom een tekening maken!
In alle bibliotheken kunnen kinderen tijdens openingsuren een tekening maken voor het langste prentenboek van de provincie Groningen. Per bibliotheek wordt één tekening geselecteerd voor een digitaal prentenboek dat op 1 februari wordt gelanceerd.

Delen

X
Wachtwoord vergeten?
Image CAPTCHA