Nederland Leest

Inspiratie

1/2
  • Winterbloei

    Karina Wolkers, de weduwe van Jan Wolkers: “Niets is zo mooi als een tuin in de winter. Als het dan rijp gevroren of gesneeuwd heeft en alle stengels, takken en takjes bedekt zijn met een laagje wit die helder afsteken tegen de grijze lucht, dan heb je een tweede bloei in zwart en wit; een wintertuin in Winterbloei. Jan Wolkers’ leven en werk waren onlosmakelijk met de natuur verbonden. De bundel Winterbloei weerspiegelt zijn intense liefde voor alles wat leeft en groeit en zijn bezorgdheid over de teloorgang van de natuur.”

  • Guerrilla gardening

    Onze omgeving is steeds minder groen, bijen verdwijnen en mensen worden steeds eenzamer… om moedeloos van te worden…

    Gelukkig is er iets aan te doen. En dat is niet eens ingewikkeld: wapen jezelf met schop, gieter en plantjes, loop je wijk in en verander lege bloembakken en verrommelde stukjes plantsoen in bloementuinen. Of leg een geveltuintje aan, of zet mooi gevulde bloembakken neer op straat. Al die bloemen trekken meer bijen en andere insecten aan. En tuinieren in de publieke ruimte zorgt geheid voor heel veel praatjes met de buren. 

    Ben je zo bezig dan ben je een Guerrilla gardener. Meer weten over Guerilla gardening? Kijk op de website van Guerrilla Gardeners

Nederland Leest Junior

Dit jaar is het thema van Nederland Leest ‘duurzaamheid’ en krijgen de leerlingen uit klas 1 en 2 van het VMBO het boek ‘Borealis’ van Marloes Morshuis. In samenwerking met Discussiëren Kun Je Leren (DKJL) ontwikkelde Nederland Leest Junior een debatles waarvin de leerlingen kunnen debatteren over alles wat met duurzaamheid te maken heeft. De les sluit aan bij de kerndoelen basisonderwijs, 21st century skills en referentieniveaus mondelinge taalvaardigheid. De les kan dus gegeven worden ter vervanging van een methodeles.

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA