#TeamJolanda

ik stem #teamjolanda

Droom groot, maar start klein

'Droom groot, maar start klein.' Onder dat motto werkt Jolanda Robben al jaren met veel passie en plezier als jeugdbibliothecaris. En dat is niet onopgemerkt gebleven! Jolanda is, als enige noordeling, genomineerd voor de verkiezing van Beste Bibliothecaris van Nederland 2018! Klik op de oranje 'Ik stem #TeamJolanda' knop om op Jolanda te stemmen.

Met 'klein starten' bedoelt Jolanda aandacht voor kinderen, maar ook beginnen vanuit de regio. Haar project Scoor een Boek! startte in Veendam, maar wordt inmiddels ook in de rest van het land opgepakt. Grote dromen komen dus uit. Maar Scoor een Boek! is niet Jolanda's enige project. Jolanda is de motor achter een heleboel verschillende projecten. Ze barst van de ideeën en zet zich met hart en ziel in om zo veel mogelijk kinderen aan het lezen te krijgen. Dat doet ze vaak achter de schermen, maar nu is het tijd om haar in de spotlights te zetten! Lees hieronder wat Jolanda allemaal doet en hiernaast waarom bezoekers en collega's vinden dat Jolanda de titel Beste Bibliothecaris verdient. 

Jolanda's topscoorders

Scoor een Boek!

Jolanda Robben is geen familie van Arjen Robben, maar houdt zich wel bezig met voetbal. Ze bedacht namelijk Scoor een Boek!: een leesbevorderingsproject waarbij jongens en meisjes door voetballers uit de eredivisie worden aangespoord om zo veel mogelijk boeken te lezen. Omdat boeken scoren zowel op school als thuis kan, bestaat er een school- en een thuiseditie van het project. Op school houden leerlingen op een poster bij hoeveel boeken er zijn gelezen, maken ze een basisopstelling met de elf mooiste boeken en geven ze elkaar ‘voorzetjes’: leestips. Via filmpjes moedigen profvoetballers ze aan en aan het eind van het project wordt tijdens een gezellige sportdag bekendgemaakt hoeveel boeken er zijn gelezen. In 2018 lazen 5.500 Groningse leerlingen samen 34.462 boeken. Thuis vormt het hele gezin een Scoor een Boek!–team en kunnen er voetbalplaatjes gescoord worden door samen zo veel mogelijk te lezen. Scoor een Boek! startte in 2012 in Veendam met lokaal BV Veendam en later provinciaal FC Groningen en wordt inmiddels ook landelijk opgepakt met voetbalclubs als Heracles, NEC, Go Ahead Eagles, Willem ll en AZ.

Vakantie Voorleestent

Terwijl de meeste mensen in de zomervakantie lekker aan het strand liggen of in het zwembad springen, trekt Jolanda samen met een collega en twee kinderopvangorganisaties met de Vakantie Voorleestent vol boeken de Groningse wijken in. In het zonnetje en met een glaasje ranja binnen handbereik kunnen kinderen spelletjes spelen, lekker luisteren naar een voorleesverhaal en samen met hun ouders mooie boeken lenen om thuis te lezen. ‘Spelenderwijs doen we aan leesbevordering door te laten zien en horen hoe leuk lezen is,’ zegt Jolanda in een interview met het Dagblad van het Noorden. Als kinderen niet naar de bibliotheek komen, dan komt Jolanda wel met de bibliotheek naar hen toe! De Vakantie Voorleestent is net als Scoor een Boek! een groot succes. De tent staat inmiddels in Veendam, Stadskanaal, Musselkanaal, Oude Pekela en Ter Apel en trok deze zomer alleen al in Veendam 650 bezoekers.

Vakantielezen 

Zwemmen, voetballen, films kijken, knutselen: in de zomervakantie doen kinderen een heleboel leuke dingen, maar lezen schiet er soms bij in. Daarom ontwikkelde Jolanda het programma Vakantielezen: een programma dat kinderen stimuleert om juist ook in de vakantie lekker te lezen en zo hun leesniveau op peil te houden. Met Vakantielezen lezen kinderen zichzelf de wereld rond. Van Lachland via Sportmanië, de Sprookjeseilanden, Avonturenland en het Dierenrijk naar de Griezelkust. Elke plek kent verschillende leestips. Op de Vakantielezen-app kan bijgehouden worden welke boeken er zijn gelezen en staan allerlei leuke taalspelletjes. Klik hier voor een filmpje over Vakantielezen 2018.

Andere projecten van Jolanda

Boekenkring: een training 'over boeken praten' voor leerkrachten

De Maand Bekeken: een talkshow over Veendam

Sprookjesdag: een dag in een sprookjesboek in Veendam

Gein op het Plein: een diverse speel- en ontdekmiddag voor gezinnen

eLAB: een plek waar kinderen naar hartenlust mogen experimenteren

de Veendammer: hoe maak je een krantenpagina?

Ons Pekela: het culturele erfgoed van Oude en Nieuwe Pekela

Delen

X
Wachtwoord vergeten?
Image CAPTCHA