Scoor een Boek!

Al 5 jaar lang weet het leesproject Scoor een Boek! kinderen in Groningen te motiveren om te lezen. Dit succes is niet onopgemerkt gebleven, want in februari trapt de bibliotheek de 6e editie af met FC Groningen én Go Ahead Eagles.

Goed leren lezen is voor opgroeiende kinderen van groot belang. Daarbij helpt het als ze plezier beleven aan het lezen. Met die gedachte voert de bibliotheek, in samenwerking met Eredivisieclubs FC Groningen en Go Ahead Eagles, het project Scoor een Boek! uit: een uniek leesproject voor leerlingen uit groep 5 en 6 van het primair onderwijs. Scoor een Boek! combineert lezen met sport, want… scoren kun je overal!

De leerlingen gaan tijdens Scoor een Boek! 10 weken lang hun best doen om zoveel mogelijk boeken te lezen (‘scoren’). De bibliotheek wakkert zo het leesplezier bij kinderen aan. De kinderen worden nog eens extra gestimuleerd door Tom Hiariej (FC Groningen) en Sander Duits (Go Ahead Eagles). Aan het eind vindt een sportieve afsluiting plaats, georganiseerd met lokale partners.

Scoren met het gezin

Scoor een Boek! vindt niet alleen plaats in de klas. Sinds 2016 roepen we gezinnen op om ook thuis boeken, kranten en tijdschriften te gaan ‘scoren’. Het hele gezin mag meedoen: jong en oud. Net als in de klas wordt op een poster bijhouden hoeveel boeken er zijn (voor)gelezen. Hiervoor kan een gratis Scoor een Boek!-poster worden afgehaald in de bibliotheek.

Voor de gezinnen worden er leuke Scoor een Boek!-evenementen georganiseerd in de bibliotheek. Zie hiervoor de informatie over de thuiseditie in Groningen en Deventer.

Video

Aftrap 2017

Doe mee met Scoor een Boek!

Het succes van Scoor een Boek! is niet onopgemerkt gebleven. Eind 2015 heeft Biblionet Groningen Scoor een Boek! gepresenteerd op het Nationale Bibliotheekcongres. Het vormde de eerste stap naar een landelijke uitrol. Na diverse bijeenkomsten in het land hebben Bibliotheek Deventer, Rijnbrink en Go Ahead Eagles besloten om al bij de komende editie aan te haken. In 2018 volgen waarschijnlijk meer clubs uit de Eredivisie.

Biblionet Groningen, Rijnbrink en Stichting Lezen willen Scoor een Boek! graag uitbreiden met meer bibliotheken én meer voetbalclubs. Onze ambitie is om in 2018 Scoor een Boek! ook op andere plekken in Nederland aan te bieden. Er wordt op dit moment gewerkt aan de landelijke opzet.

X
Wachtwoord vergeten?