Laurens is voorleeskampioen van de Groningse pabo’s

Gepubliceerd op: 26 april 2022 09:15

Pabo-student Laurens Schulting van NHL Stenden Hoogeschool is de beste ‘voorlees-meester’ van Groningen! In een spannende provinciale finale op 25 april versloeg hij met slechts 3 punten verschil de kandidaat van de Hanzehogeschool Groningen. Laurens vertegenwoordigt de provincie Groningen tijdens de landelijke finale van de Pabo Voorleeswedstrijd op 1 juni in Utrecht.

Provinciale finale

De provinciale finale ging tussen Dian Meijer, voorleeskampioen van de pabo van Hanzehogeschool Groningen, en Laurens Schulting die de voorrondes op de pabo van NHL Stenden had gewonnen. De jury, bestaande uit Gerard Kreugel (basisschooldirecteur), Rachel van der Hoogen (bestuurder van Biblionet Groningen) en Miriam van der Berg (domeinspecialist van Biblionet Groningen) had er een harde dobber aan. Beide kandidaten waren erg goed, maar uiteindelijk won Laurens op punten. “Hij nam ons mee in een thema dat schuurt: het slavernijverleden van Nederland. In zijn inleiding verbond Laurens het onderwerp aan het Groningse project Bitterzoet Erfgoed, waardoor je als toehoorder context had. Vervolgens las hij prachtig en met overtuiging voor uit ‘De reis van Syntax Bosselman’ van Arend van Dam. Hij is een ijzersterke kandidaat voor de landelijke finale,” aldus de jury.

Aandacht voor jeugdliteratuur

Het publiek – allen pabo-studenten – had een mooie middag, want er werd niet alleen voorgelezen maar ook op andere manieren aandacht aan jeugdliteratuur besteed. Docente Evelien Borgonjon gaf een prachtige voordracht over poëzie, en dramadocent én presentator van de middag Mark Timpen toetste op creatieve wijze de kennis over prentenboeken van het publiek. Iedereen ging geïnspireerd naar huis. Een mooi staaltje samenwerking tussen de opleidingen en Biblionet Groningen!

Leesbevordering bij studenten én in de klas

Met de Pabo Voorleeswedstrijd zetten de Groningse pabo’s, de Bibliotheek op school, Stichting Lezen, stichting entoen.nu en organisator Biblionet Groningen in op leesbevordering bij studenten. De wedstrijd is een goede aanleiding om jeugdboeken te bespreken en studenten te laten oefenen met voorlezen. Pabo-studenten die plezier hebben in voorlezen en het boekenaanbod kennen, zijn later van onschatbare waarde voor hun leerlingen. Voorlezen is de makkelijkste, meest laagdrempelige én effectiefste vorm van leesbevordering. Daarom is het belangrijk dat kinderen, ook als ze zelf kunnen lezen, zowel thuis als op school regelmatig worden voorgelezen.

Op naar de landelijke finale

Laurens Schulting neemt het op 1 juni op tegen de andere provinciale voorleeskampioenen in de landelijke finale van de Pabo Voorleeswedstrijd. Het is de 11e keer dat de wedstrijd wordt georganiseerd en het enthousiasme is onverminderd groot. De Pabo Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Kunst van Lezen.