Het protest van Baflo
Sommige gebeurtenissen herinner je je alleen, anderen staan in het collectieve geheugen gegrift. Het protest van Baflo behoort tot die laatste categorie. Dorpsdichter Anneke Bronsma uit Baflo schreef er zelfs een protestlied over.
Als verhalenophalers van Vertel! worden we, door het voeren van persoonlijke gesprekken, deelgenoot van de dorpsgeschiedenis van Baflo. Aan haar keukentafel vertelt Ellie Rustema dat ze als klein meisje vanaf de hooizolder van de boerderij van de familie Meijer naar de volwassenen keek hoe zij fanatiek het spel neutenschaiten speelden. Ook gaat het over die bijzondere gebeurtenis in 1993. Ellie’s man zat bij de vrijwillige brandweer. De trots van Baflo. En daar blijf en bleef je maar beter van af. Toen voormalig gemeente Winsum (nu gemeente Het Hogeland) zich voornam om afscheid te nemen van Baflo’s brandweer sloeg het dorp gelijk de handen ineen.
Een file tot aan het gemeentehuis van Winsum
Alle auto’s uit het dorp vormden een file van Baflo tot aan de voordeur van het gemeentehuis van Winsum. Het resultaat? Dat zie je op de foto hierboven; de vrijwillige brandweer is nog steeds in Baflo gehuisvest! Het verhaal van het brandweerprotest is een van de vertellingen door kleuterjuf Ellie. Haar man kende nog wel tientallen verhalen. Helaas kan hij het zelf niet meer vertellen, maar Ellie doet het graag. Ook uit zijn naam.
Naar het verhaal: 'Saai gebouw?'
Naar het verhaal: 'Boer, bakker Meijer'
Vertel! is een bundeling van verhalen waarvan de onzichtbare connecties doorzoekbaar worden gemaakt door middel van AI (artificiële of kunstmatige intelligentie). Met het ophalen van 25 verhalen uit Baflo bouwen we aan een prototype. Met Vertel! wordt gesproken woord omgezet naar tekst en doorzoekbaar gemaakt. Connecties komen tot leven. We ontdekken onze gezamenlijke geschiedenis door de optelsom van individuele verhalen. Een uniek archief dat het ongrijpbare grijpbaar maakt. Door deze collectie aan te leggen scheppen we samen de voorwaarden om nieuwe ontdekkingen te doen en verbanden te leggen. Door het vertellen en delen van verhalen creëren we, heel lokaal, maatschappelijke relevantie. En ondertussen bouwen we de collectie uit.