Kleine geschiedenis, grote verhalen

Nederland Leest 2020

Nederland Leest 2020

De campagne Nederland Leest is geïnspireerd op de Amerikaanse actie One Book, One City. Het is een actie die laat zien dat literatuur een breed publiek aanspreekt en dat het lezen van een goed boek niet alleen veel plezier geeft, maar ook nog eens de blik verruimt. Tijdens Nederland Leest kun je in de maand november in de bibliotheek een gratis boek ophalen. Dit jaar is dat "Het zwijgen van Maria Zachea" van Judith Koelemeijer.

Familiegeschiedenis van 12 broers en zussen

'Het zwijgen van Maria Zachea' is een moderne klassieker waarin op fascinerende wijze een 20e eeuwse familiegeschiedenis wordt ontvouwd die naadloos aansluit op het NL Leest-thema 'Kleine geschiedenis, grote verhalen'. Elke familie heeft zijn verhalen. In 'Het zwijgen van Maria Zachea' vertellen 12 broers en zussen het ware verhaal van hun familie.

Eén boek, duizend gesprekken

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In de bibliotheken (voor zo ver mogelijk) en online gaan we in gesprek over "Het zwijgen van Maria Zachea" en over ieders eigen familiegeschiedenis. Want elke familie heeft zijn verhalen. Kijk in de agenda voor activiteiten in een bibliotheek bij jou in de buurt.

Jouw familiegeschiedenis

Wil je meer weten over je eigen familie? Via de Bibliotheek kun je gratis verschillende online bronnen raadplegen. In Delpher vind je bijvoorbeeld ruim 120 miljoen pagina’s Nederlandse kranten, tijdschriften, boeken en radiobulletins. Lees het nieuws van 91 jaar geleden of vind de krant van je eigen geboortedag.

Misschien interessant voor jou...

1/3
 • Het zwijgen van Maria Zachea

  "Het zwijgen van Maria Zachea" is een moderne klassieker waarin op fascinerende wijze een 20e eeuwse familiegeschiedenis wordt ontvouwd die naadloos aansluit op het NL Leest-thema 'Kleine geschiedenis, grote verhalen'. Elke familie heeft zijn verhalen. In "Het zwijgen van Maria Zachea" vertellen 12 broers en zussen het ware verhaal van hun familie.

  De oude moeder heeft een hersenbloeding gehad en hult zich sindsdien in een mysterieus stilzwijgen. Ze wordt verzorgd door haar twaalf kinderen, geboren tussen 1934 en 1953. Nu de kinderen avond na avond tegenover hun moeder zitten, komen er al snel vragen omhoog. Wat weten die kinderen van hun moeder? Wat weten ze eigenlijk van elkaar? Hoe kijken ze terug op hun gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig? Met hun eigentijdse familieverhaal ontvouwt zich de geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw. Het zwijgen van Maria Zachea is een aangrijpend, herkenbaar boek over spreken en zwijgen, herinneren en beleven.

 • Over Judith Koelemeijer

  Judith Koelemeijer (1967) schreef als kind al graag verhalen. Maar het verlangen om journalist en schrijver te worden bleef lang vaag en romantisch. Na de middelbare school werkte ze een paar jaar in cafés en maakte ze verre reizen. Uiteindelijk schreef ze zich alsnog in voor de studies Nederlands en Culturele Studies. 

  Na een stage bij ‘De Groene Amsterdammer’ wist Judith zeker dat ze de journalistiek in wilde. In 1994 kon ze, na een stoomcursus aan de Postdoctorale Opleiding Journalistiek, aan de slag bij ‘de Volkskrant’, waar ze al snel haar voorliefde ontdekte voor verhalen over ‘gewone’ mensen en hun bijzondere geschiedenis. In de avonduren werkte ze aan haar familiegeschiedenis 'Het zwijgen van Maria Zachea'. In 2000 nam ze ontslag bij de Volkskrant om zich volledig aan het schrijven van haar boek te kunnen wijden. Het boek werd na verschijnen in 2001 alom geprezen om de literaire kwaliteit. Judith liet zien dat ook waargebeurde verhalen zich goed lenen voor de romanvorm.

  Judith Koelemeijer geeft ook les in het genre van de literaire non-fictie. In oktober 2009 is zij in samenwerking met de succesvolle auteurs Jan Brokken en Frank Westerman een eigen cursus gestart in Amsterdam (zie verder op deze site). Deze cursussen zijn altijd uitverkocht en er is al menig boek uit voortgekomen. Ook geeft Judith Koelemeijer regelmatig masterclasses Verhalende Journalistiek bij diverse media, waaronder eerder Vrij Nederland, het Dagblad van het Noorden, en de Persgroep Campus (Volkskrant, Trouw, Parool).

  Bron: www.judithkoelemeijer.nl/biografie

 • 'Ik begin zwijgen meer te waarderen': interview met Judith Koelemeijer

  Journaliste Judith Koelemeijer (34) is de kleindochter van Maria Zachea. Zij raakt geïntrigeerd door het beeld van die jarenlang zwijgende oma voor het raam, omringd door haar kinderen. Wat weten die kinderen eigenlijk van hun moeder, vraagt ze zich af. Wat weten ze van elkaar? En hoe kijken ze terug op hun gezamenlijke jeugd in dat grote, katholieke hoveniersgezin uit Noord-Holland in de roerige tijden die de jaren vijftig en zestig waren?

  Lees het volledige interview met Judith Koelemeijer in Trouw hier

  © Foto: ANP Producties / Olaf Kraak 

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA