Winnaars schrijfwedstrijd Familieverhalen zijn bekend!

De winnaars van de schrijfwedstrijd Familieverhalen zijn bekend! Vanmiddag maakten juryleden Sanne Meijer, Rachel van den Hoogen en Erik Hulsegge de drie winnaars bekend tijdens een Zoom meeting, waarbij ook een deel van de deelnemers aanwezig was.

De schrijfwedstrijd Familieverhalen was een van de activiteiten die Biblionet Groningen organiseerde tijdens Nederland Leest, de landelijke leescampagne van de bibliotheken die dit keer 'Kleine geschiedenis, grote verhalen' als thema had. 41 Schrijvers stuurden hun verhalen in. De jury was overdonderd door de hoge kwaliteit én de grote variatie aan onderwerpen. "Dat maakte het moeilijk om drie winnaars te kiezen. De verhalen waren zo verschillend: heftig, ontroerend, lief, verstild. Het thema maakte ook dat de verhalen heel dichtbij kwamen; veel deelnemers werden geïnspireerd door de anekdotes die in hun eigen familie van generatie op generatie worden doorverteld. Dat maakte het heel intiem," aldus juryvoorzitter Sanne Meijer. De bekendmaking van de winnaars gebeurde vanwege de coronamaatregelen in een Zoom meeting. Eén voor één onthulden de juryleden, in aanwezigheid van een aantal deelnemers, hun favoriete verhalen: "Het zusje" van Trees Roose, "Een aanbod om te weigeren" door Annette Akkerman en "Thuis" van Nane van der Molen. 

Van "Het zusje", een verhaal over een dramatisch familiegeheim, kreeg de jury tranen in de ogen. Schrijfster Trees Roose vertelde dat ze oude foto's aan het uitzoeken was en toen een portretje tegenkwam dat haar moeder zeer dierbaar was. "Ik dacht: niemand die ooit meer aan dit kindje denkt. Mijn verhaal is een monumentje voor dit vroeggestorven zusje geworden." Het verhaal "Thuis" trof de jury vooral vanwege de sfeervolle schets van de ruimte en de prachtige zinnen. Schrijver Nane van der Molen leverde met het verhaal over een man die terugkeert naar zijn roots zijn eerste Nederlandse proza af. Meestal schrijft hij Groningse verhalen en gedichten. De derde winnaar was Annette Akkerman, die in haar korte verhaal in rake zinnen de moeilijke keuze van haar grootmoeder schetst. Van deze drie verhalen worden luisterboeken gemaakt, zodat straks iedereen ervan kan genieten.

Ook voor de deelnemers die dit keer niet in de prijzen zijn gevallen, gloort er hoop. Biblionet Groningen vond de verhalen van zo'n hoge kwaliteit, dat ze overweegt er een boekje van te maken. Wordt vervolgd dus!

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA