Week van Lezen en Schrijven 2020

Van 7 tot en met 13 september 2020 is het de Week van Lezen en Schrijven. Organisaties in heel Nederland besteden dan op enige manier aandacht aan laaggeletterdheid. Bij Biblionet Groningen doen we dat het hele jaar door, maar in september gooien we er nog een schepje bovenop.

En dat is nodig, want 65.000 mensen in de provincie Groningen hebben moeite met lezen en schrijven. Dat heeft grote impact op hun leven. Wie niet goed kan lezen, schrijven en/of rekenen, vindt minder snel een baan, kan minder gezond leven en heeft minder grip op geldzaken. 

Taalhuizen en Taalcafés

Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven kunnen terecht in één van de 28 Taalhuizen in onze provincie. De meeste ervan zijn gevestigd in de bibliotheek. Maar onze ambitie is breder. We leren mensen niet alleen beter lezen, schrijven en rekenen, maar helpen hen ook met digitale vaardigheden. Al deze basisvaardigheden helpen mensen om zich gezonder en gelukkiger te voelen. En dat maakt onze maatschappij weer sterker.

Activiteiten in de Week van Lezen en Schrijven

Groet en Ontmoe
Bibliotheken Leek, Zuidhorn, Marum en Grootegast organiseren gezellige koffie-uurtjes. Ontmoet nieuwe mensen en maak een praatje over wat jou bezighoudt. Kijk in onze agenda voor de dagen en tijden.

Boekenbankjes voor de zorg
Op 8 september, Dag van de Alfabetisering, overhandigt Biblionet Groningen een Boekenbankje aan OZG Scheemda. Met het bankje bieden we zorgmedewerkers een plek om tot rust te komen en vragen we tegelijkertijd aandacht voor de moeilijkheden waar laaggeletterden dagelijks mee te maken krijgen. Het begrijpen van een behandelplan, instructies voor medicijngebruik, of het inloggen in een digitale patiëntomgeving is voor iedereen ingewikkeld, maar zeker voor hen. Ook het UMCG krijgt zo’n Boekenbankje, gemaakt door het Atelier der Dingen.

Spelletjesmiddag
In Ter Apel en Stadskanaal kun je dinsdag 8 september aanschuiven voor een gezellig spelletjesmiddag. Kijk in onze agenda voor de tijden.

Taalwandeling
Op dinsdagavond 8 september is er een Taalwandeling van 19.00-20.30. Op verschillende plekken in Stadskanaal wordt er dan een gedicht voorgedragen; je kan aansluiten met een zelfgemaakt gedicht.

Knipselgedicht
In Bibliotheek Ter Apel kun je op 8 september al je creativiteit kwijt bij het maken van een knipselgedicht. De gedichten worden opgehangen in de bibliotheek. Het winnende gedicht krijgt een prijs.

Straattaal Dictee
Een andere activiteit in de Week van Lezen en Schrijven is het Straattaal Dictee waar je vanaf 9 september aan mee kunt doen. Deze activiteit is ontwikkeld voor kinderen en jongeren, maar ook een belevenis voor iedereen die houdt van taal en graag bij wil blijven.

Boekstart Dreumesuurtje
Op vrijdag 9 september wordt er in Bibliotheek Stadskanaal voorgelezen aan de kleintjes tijdens het Boekstart Dreumesuurtje.

Letterspeurtocht
Kinderen in de buurt van Stadskanaal kunnen zaterdag 12 september een Letterspeurtocht doen.

Voor alle activiteiten bekijk je de agenda en selecteer je de bibliotheek bij jou in de buurt.. 

Meer over laaggeletterdheid

Wil je meer weten over laaggeletterdheid, kijk dan eens op de website van de Stichting Lezen en Schrijven. Of kijk op 9 september naar het BNNVARA-programma ‘Make Holland great again’, waarin Sahil Amar Aïssa, ambassadeur van de Week van Lezen en Schrijven dieper op het onderwerp ingaat.

Boekenbankje, gemaakt door het Atelier der Dingen

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA