Week van de Alfabetisering: extra aandacht voor laaggeletterdheid

Tijdens de Week van de Alfabetisering van 3 t/m 9 september besteden wij, samen met onze partnerorganisaties, extra aandacht aan laaggeletterdheid. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Samen met andere organisaties uit het Noorden bundelen wij onze krachten om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid.

Acties in regio Groningen
Het hele jaar door zorgen de organisaties uit het Provinciaal Bondgenootschap Groningen voor het opzetten en uitvoeren van acties die een bijdrage leveren aan geletterdheid in de regio Groningen. Deelnemende partijen zijn onder meer Stichting Lezen & Schrijven, Noorderpoort, Alfa-college, Forum Groningen en Biblionet Groningen. René Paas, Commissaris van de Koning, is ambassadeur van het bondgenootschap. Hij draagt tijdens de Week van de Alfabetisering zijn steentje bij door onder andere op Twitter extra aandacht te vragen voor een geletterde samenleving. 

Provinciale letteractie
Tijdens de Week van de Alfabetisering pakken we namens het bondgenootschap extra uit met een provinciale letteractie. Dit doen we in samenwerking met Qbuzz, Marketing Groningen en het Ov-bureau Groningen Drenthe. De actie houdt in dat er 19 grote letters van hout én een uitroepteken verdeeld worden over de Taalhuizen in Groningse bibliotheken. Rondom deze letters vinden activiteiten plaats. Alle letters én het uitroepteken reizen op donderdag 6 september naar het Forum Groningen, waar de uitreiking van de Groningse TaalHeldenprijs plaatsvindt.

 

 

TaalHeldenprijs
TaalHelden zijn mensen die zich inzetten om de geletterdheid in Nederland te verbeteren. De bekendmaking van de Groninger TaalHeldenprijs 2018 wordt verzorgd door TaalHeld 2017 Elly Pastoor. Stadsdichter Lilian Zielstra en singer- en songwriter Martijn van de Zande geven de middag een feestelijk tintje. De provinciale TaalHelden maken kans op de landelijke prijs die in januari door Prinses Laurentien wordt uitgereikt.

Week van de Alfabetisering
De Week van de Alfabetisering is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven. Ieder jaar in de week rond Wereldalfabetiseringsdag op 8 september, wordt heel Nederland opgeroepen op om activiteiten te organiseren rond dit thema om zo extra aandacht te vragen voor het maatschappelijke probleem van laaggeletterdheid.

Delen

X
Image CAPTCHA