VoorleesExpress start in Delfzijl

In opdracht van de gemeente Delfzijl en in samenwerking met maatschappelijke organisaties zorgt Biblionet Groningen voor de start van de VoorleesExpress in Delfzijl. De voorleesvrijwilligers van de VoorleesExpress komen wekelijks voorlezen in taalarme gezinnen en laten ouders zien hoe zij het voorleesritueel zelf kunnen overnemen.

Effectieve jeugdinterventie

Voorlezen aan kinderen is al jaren een bewezen middel om taalontwikkeling te bevorderen. Elke dag 15 minuten voorlezen, levert een kind 1000 nieuwe woorden per jaar op. Het project “De VoorleesExpress” is als een erkende interventie opgenomen in de Databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI).

Start in Delfzijl

Vandaag was er een informatiebijeenkomst in Bibliotheek Delfzijl waarbij projectleider Gelly Veenstra een presentatie gaf over de VoorleesExpress. Hiervoor waren afgevaardigden van het Centrum voor Jeugd en Gezin, Humanitas, Noorderpoort en de GGD uitgenodigd. Samen met beleidsambtenaar Merel Wassink vertelde Gelly over de start van de VoorleesExpress in Delfzijl."De gemeente Delfzijl wil graag dat de focus komt te liggen op gezinnen met jonge kinderen van tussen de 2 en 4 jaar. We willen dit jaar 40 gezinnen koppelen aan voorleesvrijwilligers", aldus Gelly Veentra.

Succesvol

In andere delen van Nederland is de VoorleesExpress al jaren een succes. Voorleesvrijwilligers zorgen 20 weken lang in een ‘eigen’ gezin voor het verrijken van de taalomgeving en het bevorderen van de taalvaardigheid van kinderen. Ze laten het gezin zien hoe leuk voorlezen is en er wordt een groot beroep gedaan op actief ouderschap. Het einddoel is dat de ouders het voorleesritueel na de 20 weken zelf overnemen.

Ambities

Biblionet Groningen heeft de VoorleesExpress opgenomen in haar aanbod van dienstverlening voor alle 22 gemeenten in de provincie Groningen. Kinderen die meedoen aan de VoorleesExpress krijgen een betere woordenschat en hun taalontwikkeling gaat zichtbaar vooruit. Bovendien wordt de ouderbetrokkenheid dankzij de VoorleesExpress vergroot. Indien nodig kan de voorleesvrijwilliger de ouders op weg helpen als ze hulp zoeken bij het leren lezen, schrijven of rekenen via het Taalhuis in de bibliotheek. Hiermee sluit het voorleesproject perfect aan meerdere pijlers uit de nieuwe strategie van Biblionet Groningen: “Taal als basis en plezier in lezen”, "Meedoen in de samenleving" en "Werken aan geletterdheid".

Delen

X
Image CAPTCHA