VoorleesExpress in Appingedam feestelijk van start

Kinderboekenschrijver Tjibbe Veltkamp en Astrid Cazemier van het Kansfonds verrichtten woensdag 12 september in Bibliotheek Appingedam de openingshandeling bij de officiële start van de VoorleesExpress in de gemeente Appingedam.

VoorleesExpress

De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Een half jaar lang komt er een vrijwilliger bij een gezin thuis om voor te lezen en om ouders te laten zien hoe ze het voorleesritueel zelf over kunnen nemen. Zo krijgen taal en leesplezier een vaste plek in het gezin.

Succesvol

In andere delen van Nederland is de VoorleesExpress al jaren een succes. Ook in Delfzijl, waar dit project vorig jaar van start ging, zijn de ervaringen en resultaten erg positief. Tijdens de startbijeenkomst in Appingedam deelden Delfzijlster bibliotheekmedewerkers en voorleesvrijwilligers hun behaalde successen met de aanwezigen. Tjibbe Veltkamp vertelde onder meer dat hij ambassadeur van de VoorleesExpress is omdat hij het ook erg belangrijk vindt dat de VoorleesExpress mensen bij elkaar brengt die anders niet bij elkaar zouden komen.

Biblionet Groningen

Biblionet Groningen voert de VoorleesExpress uit en heeft dit project opgenomen in haar aanbod van dienstverlening voor alle gemeenten in de provincie Groningen. De VoorleesExpress in Appingedam wordt financieel gesteund door het Kansfonds. Dit fonds steunt elk jaar meer dan 500 projecten die kwetsbare mensen helpen in onze samenleving, zodat niemand buitengesloten raakt.

Samenwerking

Het werven en scholen van de voorleesvrijwilligers is in handen van Biblionet Groningen. Iedereen die belangstelling heeft om gedurende 20 weken gekoppeld te worden aan een gezin om daar voor te lezen en op een stimulerende manier met taal bezig te zijn kan zich melden bij Bibliotheek Appingedam. Voor de toeleiding van gezinnen wordt samengewerkt met onder meer scholen, instellingen voor kinderopvang, welzijnsorganisaties, het consultatiebureau en het inburgeringsloket in de gemeente Appingedam.

Voorleesfeest

Na het officiële gedeelte was er een Voorleesfeest in de bibliotheek voor alle kinderen van 2 tot 8 jaar uit Appingedam en hun (groot)ouders. Kinderboekenschrijver en ambassadeur van de VoorleesExpress Tjibbe Veltkamp las bijzonder geanimeerd voor. Als verrassing kregen alle kinderen, aan het eind van het Voorleesfeest een door hem gesigneerd prentenboek cadeau.

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA