Vier Taalhuizen geopend in provincie Groningen

In de afgelopen weken hebben we maar liefst vier Taalhuizen geopend in de provincie Groningen. Op woensdag 19 april opende het Taalhuis Eemsmond. De dag erna volgde Slochteren, maandag 8 mei startte Taalhuis Haren en een week later opende het Taalhuis Pekela haar deuren. De Taalhuizen zijn te vinden in onze bibliotheken.

De helft van gemeentes in de provincie Groningen heeft nu een Taalhuis. Tijdens de opening van een Taalhuis ondertekent de wethouder van de betreffende gemeente het Taalakkoord. Dit is een afspraak om samen laaggeletterdheid terug te dringen in de provincie. Het streven is om in alle gemeentes in Groningen een Taalhuis te openen.

Waarom een Taalhuis?

In Nederland heeft 1 op de 9 volwassenen te veel moeite met lezen, schrijven, rekenen of de digitale vaardigheden om volwaardig mee te kunnen doen in de samenleving. Deze mensen hebben behoefte aan één plek waar ze terecht kunnen voor hulp. Het Taalhuis is die plek. 
Wil je weten wat het betekent voor iemand om laaggeletterdheid te zijn? Bekijk dan dit filmpje.

Hulp op je eigen niveau

Iedereen uit de omgeving kan bij het Taalhuis terecht voor hulp bij de basisvaardigheden. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. Een professionele taalhuiscoördinator (veelal in dienst van een ROC) werkt samen met een team van geschoolde vrijwilligers. Zij helpen de klant op zijn of haar niveau en met zijn eigen vraag en behoefte. Het Taalhuis organiseert geregeld activiteiten en één of twee keer in de week is er een inloopspreekuur. Dan wordt gekeken wat de klant nodig heeft om taalvaardiger te worden.

Het Taalhuis is een samenwerking van diverse organisaties

Het Taalhuis is altijd een samenwerking tussen de gemeente, Biblionet Groningen, Stichting Lezen & Schrijven, Noorderpoort of Alfa College, Welzijnsorganisaties, Humanitas en diverse maatschappelijke organisaties die zich hard maken om de laaggeletterdheid in de provincie terug te dringen. 

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA