Vakantielezen: een zomer vol leesplezier

Tijdens de zomervakantie niet alleen in het zwembad, maar ook in een boek duiken: met Vakantielezen willen we basisschoolleerlingen stimuleren om ook in de zomervakantie te blijven lezen, zodat hun leesniveau op peil blijft. Op 28 juni wordt Vakantielezen feestelijk afgetrapt op basisschool Mandegoud in Kloosterburen.

Vakantielezen

Zwemmen, ijsjes eten, lekker lang buiten spelen: in de zomervakantie zijn er altijd een heleboel leuke dingen te doen. Lezen hoort daar voor sommige kinderen niet bij. Maar door zes weken lang niet of nauwelijks te lezen, kan het leesniveau van voor de vakantie soms wel met één of twee niveaus achteruitgaan. “Vakantielezen is dus van groot belang en zorgt ervoor dat basisschoolleerlingen na de zomer zonder achterstand aan het nieuwe schooljaar kunnen beginnen,” aldus onze senioradviseur Taal als basis Gonny Apol.

Vakantielezen op school

In onze provincie start Vakantielezen bovendien met een leesprogramma in de klas. Leerlingen uit groep 3 en 4 lezen in de klas een stapel zonnige boeken en houden op een landkaart bij in welke landen ze zijn geweest. Van Lachland tot de Sprookjeseilanden: het doel is om de hele wereld rond te lezen. Daarnaast krijgen alle leerlingen een Vakantieleestasje mee naar huis met een folder voor ouders, een samenleesboek, een moppenboek, een vakantieboek vol leuke spelletjes en een lijstje waarop ze kunnen aangeven welke boeken ze allemaal hebben gelezen.

Nu ook Vakantielezen thuis

Met de Vakantielezen Thuiseditie gaan kinderen samen met hun ouders, broertjes en zusjes op schattenjacht. De hele zomervakantie lang verschijnen er in de app in zes verschillende landen zes verschillende opdrachten die te maken hebben met taal, lezen en de zomer. Door elke week twee van die zes opdrachten uit te voeren, kan een gezin een schat vinden. Zes schatten gevonden? Dan verdient het gezin een zelfbedachte prijs. Een opblaaszwembad kopen, een dagje naar het strand, kamperen in de tuin: alles is mogelijk!

Meedoen? Kijk vlug op www.vakantie-lezen.nl

Een zonnig begin

Op vrijdag 28 juni wordt de start van Vakantielezen gevierd op basisschool Mandegoud in Kloosterburen. Kinderboekenschrijfster en kinderboekenambassadeur Manon Sikkel zal het project officieel aftrappen. Op naar een zomer vol leesplezier! Dankzij steun van Stichting De Versterking en Kunst van Lezen krijgen 100 scholen (5000 kinderen) de kans om mee te doen aan het landelijke project Vakantielezen.

Meer weten over Vakantielezen?

Kijk op op www.biblionetgroningen/vakantielezen

Delen

X
Image CAPTCHA