Taalhuizen Leek en Marum geopend

Sinds deze week is Groningen weer 2 Taalhuizen rijker en daarmee zijn het 17e en 18e Taalhuis in onze provincie een feit. Met de opening van deze Taalhuizen in Leek en Marum is het Westerkwartier voorzien van in totaal 4 Taalhuizen.

Opening

In Leek opende wethouder Ben Plandsoen op 7 december het Taalhuis met daaromheen een feestelijk programma. Ook wethouder Hans Morsink was aanwezig, hij reikte de certificaten uit aan de geschoolde Taalvrijwilligers. De Taalhuiscoördinator van Leek, Doutzen Sloterdijk, vertelde de aanwezigen over de inhoud van het Taalhuis in de gemeente Leek. Een muzikaal intermezzo werd verzorgd door het fluitorkest Dubbel & Dwars.

Op 12 december opende ook het Taalhuis Marum haar deuren in aanwezigheid van wethouder Janny Hulsoff-Oost. Mieke van den Heuvel, Taalhuiscoördinator van Marum, nam de aanwezigen mee in het doel van het Taalhuis en stelde de toekomstige vrijwilligers voor aan de aanwezigen.

Samenwerken in het Taalhuis

De Taalhuizen in Leek en Marum zijn een samenwerking tussen de gemeente Leek en Marum, Biblionet Groningen, Stichting Lezen & Schrijven, Noorderpoort, Alfa College en Humanitas Westerkwartier.

Taalhuizen zijn er voor iedereen

Het Taalhuis is voor iedereen, ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Je kunt er terecht voor hulp bij lezen, schrijven en digitale vaardigheden. Ook zijn er vaak activiteiten en er is wekelijks een inloopspreekuur met de Taalhuiscoördinator om te bekijken welke hulp het beste bij je past. Verder is het mogelijk om samen met een Taalvrijwilliger 1-op-1 te oefenen met praten, schrijven en lezen.

Laaggeletterdheid

In Nederland, en ook in de provincie Groningen, heeft 1 op de 9 volwassenen veel moeite met lezen of schrijven. Daardoor is bijvoorbeeld het voorlezen aan (klein-)kinderen lastig of lukt het niet om de administratie zelf bij te houden. Taalhuizen zijn de plek waar inwoners van de provincie Groningen hun basisvaardigheden op het gebied van lezen, schrijven en de computer kunnen verbeteren.

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA