Start VoorleesExpress in gemeente Oldambt

In Bibliotheek Winschoten, tussen de kinderboeken, werd dinsdag 9 april de start van de VoorleesExpress in gemeente Oldambt gevierd. De gemeente Oldambt is de derde gemeente waar we door middel van de VoorleesExpress werken aan leesbevordering en het aanwakkeren van leesplezier onder kinderen die moeite hebben met taal.

Samen lezen en leren

Dankzij de VoorleesExpress krijgen kinderen die moeite hebben met taal extra aandacht. Voorleesvrijwilligers worden gedurende een half jaar gekoppeld aan een gezin, waar ze samen met de kinderen lezen, mooie nieuwe boeken ontdekken en taalspelletjes spelen. Daarnaast geeft elke voorleesvrijwilliger advies over hoe het gezin thuis het voorleesritueel kan overnemen en de taalontwikkeling kan bevorderen. Op die manier krijgen taal en leesplezier een vaste plek in het gezin. “Woordjes leren, samen een boek ontdekken en met de ouder bespreken hoe je een boek kunt gebruiken leidt tot beter taalgebruik en tot meer zelfvertrouwen bij het kind,” stelt Gelly Veenstra, projectleider van de VoorleesExpress. De VoorleesExpress is onderdeel van ons aanbod van dienstverlening voor alle gemeenten in de provincie Groningen.

Feest in Bibliotheek Winschoten

Tijdens de feestelijke aftrap van de VoorleesExpress in Bibliotheek Winschoten kwamen verschillende betrokkenen aan het woord. Projectleider Gelly Veenstra vertelde over de totstandkoming van de VoorleesExpress Oldambt en wethouder Bard Boon sprak onder andere over het daarbij benutten van lokale initiatieven. Regiomanager Alian Spelde deelde haar eigen voorleeservaringen en benadrukte het belang van voorlezen voor de taalontwikkeling van kinderen. Tenslotte werd er een speciale VoorleesExpress-kast vol leuke taalspelletjes onthuld. Er is al een voorleesvrijwilliger gestart in de gemeente Oldambt, maar om zo veel mogelijk kinderen te kunnen helpen zijn er nog veel meer vrijwilligers nodig. Lijkt het je leuk om voorleesvrijwilliger te worden? Bekijk dan onze vacatures!

Samenwerking

De VoorleesExpress in de gemeente Oldambt is tot stand gekomen dankzij een financiële bijdrage van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen. Het Nutfonds ondersteunt activiteiten die deelname van alle burgers aan het maatschappelijk leven bevorderen. Samen met de vrijwilligers van de VoorleesExpress hoopt het Nutfonds de komende twee jaar twintig gezinnen te kunnen helpen. Om in kaart te brengen welke gezinnen in de gemeente Oldambt in aanmerking komen voor de VoorleesExpress werken we samen met onder andere scholen, peuterwerk, welzijnsorganisaties en het consultatiebureau van de gemeente Oldambt.

Feestelijke start VoorleesExpress Oldambt

Delen

X
Image CAPTCHA