Scoor een Boek! gaat landelijk

15.000 kinderen die samen meer dan 117.000 hebben gelezen. Al 5 jaar lang weet ons leesproject Scoor een Boek! kinderen in Groningen te motiveren om te lezen. Dit succes is niet onopgemerkt gebleven, want in februari trapt de 6e editie af met FC Groningen én Go Ahead Eagles. En voor 2018 volgen clubs als PSV, N.E.C., Vitesse en Heracles Almelo.

Eind vorig jaar heeft Biblionet Groningen Scoor een Boek! gepresenteerd op het Nationale Bibliotheekcongres. Het vormde de 1e stap naar een landelijke uitrol. Na diverse bijeenkomsten in het land hebben Bibliotheek Deventer en Go Ahead Eagles besloten om al bij de komende editie, die start in februari 2017, aan te haken. In 2018 volgen clubs als PSV, N.E.C., Vitesse en Heracles Almelo.

Landelijke samenwerking

De landelijke uitrol zal verschillende fases krijgen. Biblionet Groningen trekt hierin samen op met Stichting Lezen, Eredivisie CV en Rijnbrink. Onze wens is om Scoor een Boek! onder te brengen bij Kunst van Lezen en van daaruit te groeien. In de landelijke opzet zal extra aandacht komen voor de thuiseditie, waarbij gezinnen worden gestimuleerd mee te lezen. Scoor een Boek! biedt de kans om via voetbal ook laagtaalvaardige gezinnen te bereiken. Wij zijn dan ook erg blij met de medewerking van de maatschappelijke tak van de Eredivisie CV. 

Pledge Alles is gezondheid

In oktober ondertekende de Eredivisie de pledge Alles is gezondheid. In deze pledge beloven de Eredivisie CV en 18 Eredivisieclubs dat ze voetballiefhebbers in ons land gaan stimuleren om een gezonde leefstijl na te streven. In deze pledge vraagt de Eredivisie CV ook aandacht voor geletterdheid: “Met programma’s zoals Scoor een boek gaan we fans helpen met het bestrijden van laaggeletterdheid en het bevorderen van lezen”. MVO manager van de Eredivisie, Joost Wijnhoud, is nauw betrokken bij het inmiddels gevormde landelijke kernteam Scoor een Boek!.

Veel aandacht voor Scoor een boek!

Naast de landelijke uitrol van Scoor een Boek! en opname in de pledge Alles is gezondheid was er nog meer aandacht voor Scoor een Boek!. Bijvoorbeeld op 8 december op de landelijke conferentie Tel mee met Taal. Het landelijke kernteam presenteerde daar hoe Scoor een Boek! kinderen aan het lezen krijgt. En vorige maand was Scoor een Boek! een van de succesvolle, innovatieve projecten uit Nederland die via blogs op de website van IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions) aan de internationale bibliotheekwereld werden gepresenteerd. 

Delen

X
Image CAPTCHA