Schoolschrijver Tialda Hoogeveen digitaal van start

Gister is kinderboekenauteur Tialda Hoogeveen aan de slag gegaan op basisschool De Borgh in Zuidhorn. Ook drie andere basisscholen in de provincie Groningen doen de komende maanden mee met het unieke programma De Schoolschrijver. Tien weken lang gaan kinderboekenschrijvers leerlingen, ouders en leerkrachten stimuleren en enthousiast maken voor taal, lezen en schrijven. Landelijk doen er dit jaar meer dan 40 basisscholen mee met De Schoolschrijver.

De Schoolschrijver via het digibord

De provinciale aftrap van de Schoolschrijver vond op dinsdag 2 maart plaats op OBS De Borgh in Zuidhorn. Een bijzondere aftrap, want de Schoolschrijver werd in de vier groepen 5 en 6 welkom geheten via het digibord. De leerlingen communiceren met Tialda Hoogeveen via hun Chromebook. Ze vertelt de kinderen over haar liefde voor taal en schrijven. Door middel van interactieve lessen en workshops gaan de kinderen leren over het schrijven van verhalen en alles wat daarbij komt kijken. Zo worden ze enthousiast gemaakt voor taal en lezen. De eerste weken worden de lessen op De Borgh digitaal gegeven, hopelijk kan De Schoolschrijver na een aantal weken fysiek op school aanwezig zijn, zodat de kinderen ook ‘in het echt’ met haar kunnen kennismaken.

Laaggeletterdheid op jonge leeftijd voorkomen

Ongeveer 25 procent van de kinderen verlaat de bassischool met een taalachterstand. Daarmee lopen ze risico om op latere leeftijd laaggeletterd te worden. Om dit te voorkomen, heeft stichting De Schoolschrijver dit programma in het leven geroepen speciaal voor scholen met een relatief lage taalscore of scholen die een extra stimulans aan het taalonderwijs willen geven.

Meer plezier in lezen

“We verzorgen De Schoolschrijver sinds een aantal jaren op scholen die ook meedoen met ons programma de Bibliotheek op school”, aldus onze senior adviseur Gonny Apol. "Het is zeer succesvol: maar liefst 94 procent van de leerkrachten constateert dat leerlingen hierdoor meer plezier hebben in lezen. Bovendien ontwikkelen ze hun schrijfvaardigheid, vergroten ze hun taalkennis en wordt er een beroep gedaan op het probleemoplossend vermogen. Ook zien we het zelfvertrouwen bij de kinderen toenemen.”

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA