Samenwerking met Eemsdeltacollege

De samenwerking tussen Biblionet Groningen en het Eemsdeltacollege, die onlangs in een overeenkomst werd vastgelegd, leidt direct tot zichtbare resultaten. Op de VMBO-locaties in Delfzijl en Siddeburen realiseerden we de Bibliotheek op school voor het Voortgezet Onderwijs. Met deze moderne mediatheken kunnen leerlingen, leerkrachten en onze leesconsulenten aan de slag met taal, lezen en informatievaardigheden. Ook in projecten weten we elkaar te vinden, zoals bij Rondje Slochteren waarmee het Eemsdeltacollege winnaar van de Groningse voorrondes van de Nationale Onderwijsprijs is geworden.

Bibliotheek op school Voortgezet Onderwijs

Op zowel de locatie Sikkel van het Eemsdeltacollege in Delfzijl als op de locatie in Siddeburen is door Biblionet Groningen de Bibliotheek op school voor het Voortgezet Onderwijs gerealiseerd. Arend Middelveld, bestuurder van Biblionet Groningen en Klaas Reinders, directeur VMBO van het Eemsdeltacollege, tekenden onlangs hiervoor de samenwerkingsovereenkomst. Op de 2 locaties van het Eemsdeltacollege is de mediatheek ingericht volgens het Bibliotheek op school-concept waarbij de ruime collectie aantrekkelijke boeken en andere media helemaal afgestemd is op middelbare scholieren. Alle leerlingen kunnen de materialen lenen en gebruiken. En vanzelfsprekend wordt de mediatheek door de leesconsulent van Biblionet Groningen en het schoolteam gebruikt bij het uitvoeren van de verschillende taal- en leesbevorderingsactiviteiten.

Meer lezen, beter in taal

Taal is voor veel VMBO-leerlingen een struikelblok – uit onderzoek blijkt dat ze lezen vaak lastig vinden en dat hun woordenschat vaak niet groot genoeg is om teksten goed te kunnen begrijpen. Taalvaardigheid is echter een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle deelname aan het onderwijs en ook daarna essentieel. Veel scholen zijn dan ook actief bezig om de taalontwikkeling van hun leerlingen te stimuleren. Idealiter maakt ook vrij lezen (het lezen in boeken, strips en tijdschriften naar eigen interesse) op school deel uit van de onderwijsactiviteiten. Want wat blijkt: wie meer leest, scoort hoger op taal. Biblionet Groningen is deskundig op het gebied van taal- en leesbevordering en daarmee de ideale partner voor het onderwijs.

Groningse Onderwijsprijs voor Eemsdeltacollege

Het Eemsdeltacollege is onlangs met het project Rondje Slochteren een van de winnaars van de Groningse voorrondes van de Nationale Onderwijsprijs gworden. Biblionet Groningen is ook betrokken bij dit onderwijsproject. Het project Rondje Slochteren is ontstaan in opdracht van de gemeente Slochteren en het VVV. "Het verzoek aan de leerlingen en het personeel van de school was: maak een website over Slochteren om bij te dragen aan de toeristische aantrekkingskracht van Slochteren. Anneke Tiddens, consulent Leesbevordering & Informatievaardigheden bij Biblionet Groningen hielp de leerlingen onder andere bij het doen van bronnenonderzoek en ondersteunde het Eemsdeltacollege bij een subsidieaanvraag voor het project.

Groningse Ondewijsprijs voor Eemsdeltacollege

 

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA