Route 2020: op ontdekkingsreis naar de bibliotheek van de toekomst

Vanuit Biblionet Groningen zijn Alian Spelde en Anneke Attema betrokken bij Route 2020 van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB). Dit programma is geheel gericht op innovatie en het landelijk delen van succesverhalen en lokale initiatieven. Alian en Anneke werken mee in de Proeftuin Zó werkt de Bieb, respectievelijk als reisgids en als critical friend.

Route 2020

Op lokaal niveau hebben bibliotheken vaak succesvolle projecten en creatieve oplossingen bedacht voor problemen. Vervolges wordt hier geen landelijke bekendheid aan gegeven. Dat is zonde. Route 2020 heeft daarom als doelstelling om dergelijke projecten en initiatieven overdraagbaar te maken. Bovendien moet het programma bijdragen aan de herkenbaarheid en het sterker positioneren van de bibliotheken in Nederland.

Onze collega Alian Spelde is als één van de vier regiogidsen verbonden aan het programma. Alian: “Samen met de andere regiogidsen ben ik het land doorgetrokken om op zoek te gaan naar bibliotheken met goede werkvoorbeelden. We verzamelden alle ideeën en initiaven die de moeite waard waren om door te ontwikkelen en te delen. We hebben daarvan acht projecten gekozen die we nader gaan uitwerken in een Proeftuin. Bovendien hebben we acht pareltjes geselecteerd. Dit zijn projecten die het verdienen om meer bekendheid te krijgen. Hier is ‘Scoor een Boek’ er één van. We zetten ze om de beurt in de schijnwerpers.”

Zó werkt de Bieb

Anneke Attema is als “critical friend” betrokken bij de Proeftuin Zó werkt de Bieb. Een critical friend kijkt gedurende de Proeftuin mee en stelt kritische vragen om zo tot het beste projectresultaat te komen: een goed uitgewerkt overdrachtsmodel. Centraal in Zó werkt de Bieb staat de inzet van vrijwilligers, wajongers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij het uitleenproces.

Anneke vertelt enthousiast over Bibliotheek Enschede, die een samenwerking is aangegaan met zorgorganisaties Estinea en Aveleijn. Het inzetten van mensen met een beperking heeft er in Enschede niet alleen voor gezorgd dat de sluiting van deze twee filialen voorkomen kon worden, het is door de klanten ook erg goed ontvangen. Anneke: “Bij Biblionet Groningen hebben we vanuit de nieuwe strategie te maken met een verschuiving van taken. We hebben de ambitie om de openingstijden van bibliotheken te verruimen. Een samenwerking met zorginstellingen zou bovendien de sociale functie van de bibliotheek nog zichtbaarder maken.”

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA