Rondleiding zorgt voor verbinding

Bij Biblionet Groningen zetten meer dan 800 vrijwillige medewerkers zich in voor de geletterdheid en de persoonlijke ontwikkeling van de inwoners van onze provincie, en dit aantal groeit nog steeds. Elke maand ontvangen we een groep van zo’n 30 vrijwillige medewerkers voor een rondleiding op ons servicekantoor in de stad Groningen waar de netwerkbrede, ondersteunende diensten zoals ICT, mediaverwerking en de klantenservice, zijn ondergebracht.

Verbinding en begrip

Deze kennismaking zorgt voor verbinding tussen de vrijwilligers die in de bibliotheken werken en de collega’s in de backoffice. En het zorgt voor begrip, want zoals een vrijwilliger zei: “Onbekend maakt onbemind”.   

De groep vrijwilligers wordt ontvangen door bestuurder Arend Middelveld. Vervolgens gaat de rondleiding langs alle onderdelen van het servicekantoor. Op de afdeling mediaverwerking zien ze bijvoorbeeld waar de nieuwe boeken voor onze 42 vestigingen binnenkomen en worden verwerkt. Ze maken persoonlijk kennis met de klantenservicemedewerkers die niet alleen alle e-mails en telefoontjes van onze klanten beantwoorden, maar ook de vrijwilligers met raad en daad bijstaan tijdens hun werk in de bibliotheek.

Tijdens het ontvangst en de rondleiding wisselen we met elkaar veel kennis en informatie uit. Voor vrijwilligers wordt het duidelijker waarom zaken zijn zoals ze zijn; de medewerkers in de backoffice horen waar vrijwilligers in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen. Zo leren we van elkaar.

Onmisbaar

Veel vrijwillige medewerkers helpen mee in de bibliotheekvestigingen. Anderen helpen bij activiteiten, bijvoorbeeld bij activiteiten voor kinderen, zoals de VoorleesExpress en het eLAB. Het zijn vrijwillige medewerkers die computercursussen, zoals Digisterker en Klik & Tik mogelijk maken. Ook de Bibliotheek aan huis en de Taalhuizen draait dankzij de inzet van vrijwilligers. Mede dankzij hun belangeloze en enthousiaste inzet kan Biblionet Groningen de functies van de brede, maatschappelijke bibliotheek uitvoeren en steeds verder ontwikkelen.

Biblionet Groningen is een netwerk- en een vrijwilligersorganisatie waarin iedereen elkaar aanvult. Samen de toekomst leren lezen, daar gaat het om.

> Meer informatie over vrijwilligerswerk bij Biblionet Groningen

 

Delen

X
Image CAPTCHA