Read2Me! - Als Waed voorleest, is de klas stil

Op zaterdag 25 mei mag ze voorlezen tijdens de landelijke finale van voorleeswedstrijd Read2Me!: Waed van het Dollard College in Oude Pekela. Read2Me! is dé voorleeswedstrijd voor brugklassers.

Read2Me!

Read2Me! maakt onderdeel uit van ons programma-aanbod voor het voortgezet onderwijs. Het doel van de wedstrijd is het lezen onder jongeren in het voorgezet onderwijs bevorderen. Groningse middelbare scholen kunnen via hun lokale bibliotheek deelnemen aan Read2Me! en worden tijdens hun deelname begeleid door leesconsulenten. In Oude Pekela is Maaike Hermse de leesconsulente. Ze is onder de indruk van het voorleestalent in de provincie Groningen en vindt Read2Me! een mooi project dat het motto ‘Don’t judge a book by it’s cover’ goed illustreert: “Sommige boeken zouden leerlingen misschien zelf nooit uit de kast pakken, maar door in de klas uit verschillende boeken voor te lezen, prikkelen ze elkaar en ontdekken ze dat veel boeken verrassend leuk zijn.”

Voorlezen in de klas

In de provincie Groningen bestond Read2Me! dit jaar uit drie rondes: een ronde op school, een provinciale ronde en tenslotte de landelijke finale, die aankomende zaterdag plaatsvindt in Podium Hoge Woerd in De Meern (Utrecht). Op het Dollard College doen de leerlingen van docente Nederlands Pauline van Keulen fanatiek mee met de wedstrijd. Tijdens de schoolronde luisterden ze kritisch naar elkaars voorleesbeurten en verkozen ze samen met de schoolcoördinator van het Dollard College en Maaike, namens Biblionet Groningen, Waed tot schoolkampioen. Nu Waed kans maakt op de landelijke titel geven ze haar tips en helpen ze haar bij het kiezen van een geschikt fragment. “Read2Me is een hele goede manier om leerlingen aan het lezen te krijgen,” stelt Pauline. Ze raadt de voorleeswedstrijd dan ook van harte aan aan andere middelbare scholen.

De landelijke finale – wint Waed?

Op het grote podium in Utrecht zal Waed voorlezen uit het boek Piratenzoon van Rob Ruggenberg: een boek dat, volgens de regels van Read2Me!, behoort tot de jeugdhistorische canon. Zodra Waed het boek in handen kreeg, was ze verkocht: “Ik vind het een heel erg mooi boek. Het is een waargebeurd, heel realistisch verhaal.” Om zich op de finale voor te bereiden, heeft Waed het boek eerst aandachtig gelezen. En nu oefent ze fragmenten hardop, zowel thuis voor haar ouders als op school voor haar klas. Docente Pauline heeft veel vertrouwen in Waed, die over stalen zenuwen beschikt en tijdens het voorlezen helemaal opgaat in het verhaal: “Als ze een spannend stukje voorleest, verandert haar houding, gebruikt ze haar stem en kijkt ze op een bepaalde manier de klas in. Als Waed voorleest, is de klas stil.”

Delen

X
Image CAPTCHA