Nederland digitaliseert. Biblionet Groningen helpt!

Niet iedereen is in staat om digitaal te communiceren met de overheid. Toch werkt de overheid er hard aan om het contact met de burgers steeds meer digitaal te laten verlopen. Op dit moment is er een landelijke campagne gestart ‘de Bibliotheek maakt je rijker’. De bibliotheek doet steeds meer om de digitale basisvaardigheden van burgers te bevorderen. In fases biedt ook Biblionet Groningen hulp bij veel zaken die te maken hebben met de digitale overheid. Graag informeren we je hierbij over waarvoor je terecht kunt in de Groningse bibliotheken.

Zelf belastingaangifte doen: het kan bij de bibliotheek

Rond 1 maart krijg je bericht van de Belastingdienst over de belastingaangifte. Je moet vóór 1 april aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Dat gaat via de online omgeving van de Belastingdienst. Wil je zelf aangifte doen, maar heb je thuis geen computer of internet? Kom dan naar de bibliotheek. Hier kun je voor je aangifte voor de inkomstenbelasting of voor het aanvragen van toeslagen gratis een computer gebruiken. Deze service is ook gratis als je geen lid bent van de Bibliotheek. Inhoudelijke hulp rond de belastingzaken is (nog) niet beschikbaar

Gratis digivaardigheidscursussen

Voor hulp bij het basisgebruik van computer en internet is er de gratis cursus Klik & Tik. Hierin leer je de basisvaardigheden: de computer opstarten, typen en een e-mail versturen. Voor wie al meer ervaring heeft met computers en internet is er de gratis cursus Digisterker. In deze cursus krijgt je hulp bij het leren werken met de digitale overheid. Kijk op Klik & Tik of op Digisterker of de cursussen in jouw bibliotheek al van start zijn gegaan.

Nog meer hulp in de toekomst

Je kunt nu al gebruik maken van de bovenstaande faciliteiten. In de toekomst komt daar nog meer bij. In 2017 zullen in steeds meer bibliotheken speciale spreekuren georganiseerd worden voor hulp bij aangifte en toeslagen. Let op: dit is nu nog toekomstmuziek en kan op dit moment dus nog niet. Zodra we ook deze faciliteiten aanbieden, brengen we je daar uiteraard zo snel mogelijk van op de hoogte.

Convenant Koninklijke Bibliotheek en Belastingdienst

De hierboven genoemde dienstverlening vindt plaats in het kader van een convenant dat Koninklijke Bibliotheek (KB) en Belastingdienst in 2016 sloten. Hierin is vastgelegd dat de Belastingdienst 1,9 miljoen euro ter beschikking stelt om deze dienstverlening bij bibliotheken te faciliteren, waarmee een landelijke infrastructuur ontstaat.

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA