Lilian's blog: de BookSpot Gouden Strop uitreiking

Onze collega Lilian is jurylid voor de BookSpot Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Ze vertelt in haar blogs wat ze meemaakt. Deze keer vertelt ze je alles over haar belevenissen tijdens de uitreiking van de prijs. 

Op naar Amsterdam 

"Een ongewone woensdag. Onze caravan staat klaar voor een familieweekend op camping Heerlijkheid de Eese in Overijssel. Maar mijn route wijkt af van die van mijn gezin. Ik wandel naar station Veendam, op weg naar Amsterdam. Samen met ongeveer 100 genodigden woon ik daar de feestelijke uitreiking van de BookSpot Gouden Strop bij. De bijeenkomst vindt plaats in restaurant La Lotteria."

"Ik vind het een hele mooie ervaring om als jurylid bij de uitreiking te zijn. De afgelopen tijd heb ik in mijn eentje op de bank zo’n 40 boeken gelezen. Vervolgens kon ik daarover van gedachten wisselen met andere leesliefhebbers. Ook heb ik gezien hoe de schrijvers van deze prachtige boeken in spanning zitten of ze prijs winnen."

Erik Betten wint de Schaduwprijs 

"Schrijver Suzan Smit presenteert de feestelijke bijeenkomst waar zowel de winnaar van de BookSpot Gouden Strop (het beste spannende boek) als de winnaar van de Schaduwprijs (het beste spannende debuut) bekend gemaakt worden. Peter Römer maakt als juryvoorzitter als eerste de winnaar van de Schaduwprijs bekend: 'Quarantaine' van Erik Betten. Een Noordelijke thriller die zich afspeelt in Groningen en Friese woorden bevat die niet vertaald zijn. De boodschap van de schrijver: als we goed naar elkaar luisteren (Randstad-Noorden) begrijpen we elkaar beter."

De BookSpot Gouden strop is voor Samantha Stroombergen 

"Anniko van Santen, presentatrice van het tv-programma Opsporing verzocht maakt als juryvoorzitter de winnaar van de BookSpot Gouden Strop 2019 bekend. Dat doet ze vanuit een studio boven ons in het gebouw. Daar vindt de tv-opname plaats van het programma 5 uur live. De winnaar is...Samantha Stroombergen met 'De witte kamer'! Als jury waren we unaniem; deze thriller verdient de eerste prijs! 

Medejurylid Gijs Korevaar leest voor uit het juryrapport:

‘Met de aanslag op de Dam heeft ze een actueel thema gekozen, waardoor het boek een diepere laag krijgt. De link met moslimterrorisme leidt tot aannames waarmee de schrijver een geraffineerd spel speelt, en daarmee ook met de lezer. Een ander sterk punt van haar boek zijn de levendige personages. Alle hoofdpersonen zijn hun onschuld verloren door gebeurtenissen in het verleden. Hoe dit hun levens denkwijze en handelen beïnvloedt, maakt Stroombergen heel invoelbaar.’ 

Mag ik een derde prijs geven?

Als ik een derde prijs mocht geven, ging deze naar Kefah Allush deze voor 'De munt van Judea'. Een prachtig boek. Uit ons juryrapport: 'Schrijven over iets waar je veel kennis over hebt is een beproefde manier om verhalen authentiek en geloofwaardig te maken. Allush slaagt daar uitstekend in. Met empathie voor de regio en bevolking neemt hij de lezer mee naar het Midden-Oosten en Afrika; alsof je er zelf rondloopt.’

Honger naar meer 

Het jurylidmaatschap heeft mijn leeshonger aangewakkerd en mijn boekenkeuze beïnvloed. De selectiecriteria waarop ik boeken koos waren heel verschillend; op basis van tips, recensies, onderwerp, schrijver, omslag, Scandinavische schrijvers. Na mijn jurylidmaatschap zal ik vaker voor Nederlandstalige thrillerschrijvers en andere thema’s kiezen. Een boek over het Midden-Oosten zou ik niet snel gepakt hebben, maar ik ben blij dat ik het nu wel gedaan heb. De munt van Judea van Kefah heeft veel indruk op mij gemaakt!

In de trein terug 

Op de terugweg in de trein werk ik aan deze blog. Daarna heb ik nog even tijd om Haruki Murakami uit mijn tas te pakken: ‘Waarover ik praat als ik over hardlopen praat’. Dit boek heb ik gekozen omdat ik van hardlopen houd. Bijkomstig voordeel is dat het een handzaam formaat heeft voor in de tas. De terugreis is lekker kort want op station Steenwijk stap ik al uit. Als ik even later op de mooiste camping van Overijssel arriveer, ben ik de drukte van Amsterdam al gauw vergeten." 

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA