Lezen, voorlezen en schrijven in mei

De maand mei wordt ook wel de ‘bloeimaand’ genoemd: een toepasselijke naam wat betreft de onderwijsprojecten in deze maand. Groningse en Drentse leerlingen lazen een recordaantal boeken tijdens Scoor een Boek!, Waed en Emma stonden in de finale van Read2Me! en De Nationale Voorleeswedstrijd en het project De Schoolschrijver werd feestelijk afgesloten.

Afsluiting Scoor een Boek!

Met het leesproject Scoor een Boek! schieten we op drie doelen: leesvaardigheid, leesbevordering en leesplezier. Samen met Biblionet Drenthe, het Forum Groningen en FC Groningen in de Maatschappij dagen we basisschoolleerlingen uit groep 5 en 6 uit om zo veel mogelijk boeken te lezen. Dit jaar moedigde FC Groningen-speler Michael Breij via videoboodschappen de maar liefst zesduizend deelnemende leerlingen aan. Op 17 mei werd het project feestelijk afgesloten in Leek. Samen met Hans van Tamelen (FC Groningen in de Maatschappij), wethouder Hielke Westra (gemeente Westerkwartier), wethouder Alex Wekema (gemeente Noordenveld), Annelies Bakelaar (Biblionet Drenthe) en Rachel van den Hoogen (Biblionet Groningen) onthulde een groepje leerlingen de eindscore van maar liefst 39.235 boeken. Een record!

Scoor een Boek! Thuiseditie

Dankzij de Scoor een Boek! Thuiseditie kunnen leerlingen samen met hun ouders en broers/zussen sinds dit jaar ook thuis scoren. Op www.scoorthuis.nl verschijnen tijdens de Scoor een Boek!-periode vijf weken lang elke week vijf nieuwe opdrachten. Door wekelijks minstens drie van die vijf opdrachten uit te voeren, kunnen de gezinsleden gouden ballen verdienen. Boekenfitness, live verslag doen van een alledaagse activiteit of zoveel mogelijk woorden verzinnen met dezelfde beginletter: er zijn een heleboel creatieve, sportieve opdrachten. Met een eindscore van vijf gouden ballen wint het gezin een zelfbedachte prijs, zoals samen ijsjes eten of kamperen in de woonkamer.

De Nationale Voorleeswedstrijd en Read2Me!

De voorleestalenten Emma van de Hagenhofschool in Stadskanaal en Waed van het Dollard College in Oude Pekela stonden dit jaar allebei in de finale van een voorleeswedstrijd. Op 22 mei las Emma de sterren van de hemel tijdens de finale van De Nationale Voorleeswedstrijd en op 25 mei luisterde een doodstille zaal ademloos naar Waeds voorleesbeurt tijdens de finale van Read2Me!. De Nationale Voorleeswedstrijd maakt onderdeel uit van ons programma-aanbod voor het basisonderwijs. Al 25 jaar organiseren wij in de provincie Groningen de finales voor de schoolkampioenen van deze wedstrijd. Dit jaar deden er maar liefst 153 basisscholen mee. Read2Me! maakt onderdeel uit van ons programma-aanbod voor het voortgezet onderwijs. Groningse middelbare scholen kunnen via hun lokale bibliotheek deelnemen aan Read2Me! en worden tijdens hun deelname begeleid door onze leesconsulenten.

De Schoolschrijver: leerlingen lezen en schrijven zichzelf taalsterk

Samen met Stichting De Schoolschrijver werken we door middel van het project De Schoolschrijver aan het verbeteren van de schrijf- en leesvaardigheid van basisschoolleerlingen. Vijf basisscholen in Groningen kregen dit jaar bezoek van een kinderboekenauteur die als schoolschrijver een half jaar lang de taallessen verzorgde. Op een creatieve manier probeert de schoolschrijver de taalvaardigheid van leerlingen te verbeteren, hun lees- en schrijfplezier te vergroten en de ouderbetrokkenheid bij het lezen en schrijven te versterken. Op 22 mei namen de leerlingen van OBS Hendrik Wester in Oude Pekela afscheid van hun schoolschrijver Gonneke Huizing en werd het project feestelijk afgesloten. Uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat de schrijfvaardigheid van leerlingen die meedoen met De Schoolschrijver aanzienlijk verbetert en dat hun lees- en schrijfmotivatie gedurende het project groeit.

Delen

X
Image CAPTCHA