Leesconsulent als BoekStartcoach op consultatiebureau

Ouders die met hun kindje het consultatiebureau in Opende of Uithuizen bezoeken, kunnen daar sinds kort de BoekStartcoach tegenkomen. De leesconsulent van Biblionet Groningen gaat daar in de rol van BoekStartcoach in gesprek met ouders over taalontwikkeling en het belang van voorlezen.

Alle kersverse ouders ontvangen voor hun kindje een bon waarmee ze een gratis BoekStartkoffertje kunnen ophalen in de bibliotheek. Toch zetten niet alle ouders de stap naar de bibliotheek. Ook weten veel ouders niet hoe groot de positieve effecten van voorlezen zijn op de taalontwikkeling van kinderen. Daarom gaan Biblionet Groningen en de consultatiebureaus nog nauwer samenwerken. Onlangs ging in Opende en Uithuizen een proef met de BoekStartcoach van start.

BoekStartcoach stapt op ouders af

De BoekStartcoach wacht niet tot ouders in de bibliotheek komen, maar gaat er zelf op af. Elke keer als het consultatiebureau open is, is de leesconsulent van de bibliotheek als BoekStartcoach op het consultatiebureau om met ouders in gesprek te gaan over taalontwikkeling, voorlezen, boekjes en de bibliotheek. En in het consultatiebureau staat een collectie baby- en peuterboekjes in een speciaal ingerichte leeshoek.

‘Kindjes in het consultatiebureau gaan op de boekjes af en de ouders volgen dan vaak vanzelf’, vertelt Ietje Elich, BoekStartcoach van Biblionet Groningen op het consultatiebureau in Uithuizen, ‘en dan ga ik het gesprek aan. Ik vraag bijvoorbeeld of ze thuis ook voorlezen, en hun kind al lid is van de bibliotheek. Vaak weten ouders niet dat je al zo jong met voorlezen kunt beginnen. En al gauw vragen ze om boekentips.’

Aandacht voor taalontwikkeling

Wegen, meten, reflexen controleren...tijdens een bezoek aan het consultatiebureau gebeurt er veel en er is maar beperkt aandacht voor taalontwikkeling. Door het inzetten van de BoekStartcoach wordt er meer tijd gecreëerd om over taalstimulering en voorlezen te praten.

De BoekStartcoach vertelt over het BoekStartkoffertje en over het Ouder & Kind café in de bibliotheek. ‘Ik dring niks op en probeer de drempel zo laag mogelijk te houden. En laatst zag ik een moeder die ik op het consultatiebureau heb gesproken in de bibliotheek waar ze met haar zoontje het  gratis koffertje kwam ophalen. Dat zijn mooie momenten’, glundert Elich.  

BoekStart

Biblionet Groningen, gemeenten en de Centra voor Jeugd en Gezin werken al samen in het programma BoekStart. BoekStartcoach is een aanvulling op dit programma. De proef met de BoekStartcoach duurt bijna een jaar en wordt gehouden in samenwerking met de consultatiebureaus in de gemeenten Grootegast en Eemsmond. Daarna wordt gekeken of de proef een vervolg krijgt en eventueel uitgebreid wordt naar meer plekken. De proef wordt mogelijk gemaakt door een subsidiebijdrage van Kunst van Lezen.

Met BoekStart komen kinderen al vroeg met lezen in aanraking. Zo ontwikkelen ze een voorsprong waar ze hun hele leven plezier van hebben. Samen boekjes kijken, lezen en luisteren versterkt bovendien de band tussen ouder en kind. In de hele provincie Groningen mogen jonge ouders het BoekStartkoffertje met babyboekjes ophalen. In alle bibliotheken is een speciale BoekStartcollectie te vinden en regelmatig zijn er activiteiten voor jonge ouders. 

Foto: Mevrouw Waad (links) met haar zoontje Malek en BoekStartcoach Ietje Elich, leesconsulent van Biblionet Groningen

Mevrouw Waad (links) met haar zoontje Malek en BoekStartcoach Ietje Elich

Delen

X
Image CAPTCHA