Leerlingen gaan De Weddenschap aan

De leesbevorderingscampagne De Weddenschap, waarin drie BN’ers leerlingen uitdagen om in zes maanden tijd drie boeken te lezen, bestaat tien jaar. Om het jubileum te vieren en de campagne kracht bij te zetten zijn er naast de drie landelijke ambassadeurs: Famke Louise, Jeangu Macrooy en DIO zo’n 50 extra ambassadeurs en enkele regionale leescoaches. In Groningen reist spoken word artist Myron Hamming als Gronings ambassadeur van De Weddenschap de komende tijd langs de deelnemende scholen om de leerlingen te inspireren.

Leescoach Myrons motto is: “Ik doe telkens weer wat ik nóg niet kan, om het straks te kunnen.” Dat vertelt hij straks ook aan de leerlingen die meedoen met De Weddenschap. “Het lezen van boeken is nog niet makkelijk, maar na de komende maanden kan iedereen het en wordt het misschien zelfs leuk.” Voor De Weddenschap lezen de leescoaches zelf ook een aantal boeken. Myron heeft gekozen voor ‘Turis’ van Ózcan Akyol, ‘Een dag uit het leven van Virgil van Dijk’ van Jan Willem Spaans en ‘Match’ van Buddy Tegenbosch. Boeken die passen bij zijn interesses, wat de drempel om ze te lezen flink verlaagt.

De hele dag met taal bezig
Toen Myron begon met dromen over een leven als dichter, maakte hij zich wel zorgen over zijn dyslexie. Een voldoende halen op een Nederlands toets is hem bijvoorbeeld nooit gegund. Toch lukt het hem nu aardig om over de barrière van zijn dyslexie heen te stappen. Myron is nu de hele dag met taal bezig, hoe moeilijk dat soms ook is. Leerlingen die moeite hebben met lezen, kunnen zich daarom verbonden voelen met Myron en veel halen uit zijn tips.

Voor iedereen een leuk boek
Het leesstimuleringsproject De Weddenschap is een initiatief van Stichting Lezen. Tijdens dit jubileumjaar wordt samengewerkt met Biblionet Groningen. De Weddenschap is bedoeld voor het vmbo, maar ook het mbo en het praktijkonderwijs kunnen meedoen. Voor iedereen bestaat een leuk boek, maar het vinden van het juiste boek kan een uitdaging zijn. In het digitale klaslokaal kiezen leerlingen zelf een boek en zien ze ook direct of het boek beschikbaar is in de bibliotheek. Zo kan de leeservaring en de taalvaardigheid op een positieve manier worden verbeterd.

Doe mee!
Scholen die De Weddenschap aandurven, kunnen zich aanmelden bij Anneke Tiddens van Biblionet Groningen via a.tiddens@biblionetgroningen.nl. Kijk voor meer informatie over de landelijke en regionale wedstrijd op www.deweddenschap.nl.

 

 

 

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA