Kom naar het Café van de Vrijheid

In de maand november organiseren wij samen met De Verhalen van Groningen en VRIJDAG Advies in iedere Groninger gemeente een Café van de Vrijheid. Tijdens deze bijeenkomsten, die gepresenteerd worden door Marcel Nieuwenweg, kun je luisteren naar verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Wil je zelf een verhaal uit jouw regio op eigen manier doorvertellen? Dat kan ook. 

De provincie Groningen viert en herdenkt volgend jaar 75 jaar Vrijheid met een groots opgezet provinciaal programma. De Verhalen van Groningen zal het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Groningen vertellen aan de hand van 75 ‘iconische’ verhalen uit alle Groninger gemeenten.

75 verhalen

De inspiratiebijeenkomsten '75 jaar bevrijding’, georganiseerd door De Verhalen van Groningen, het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en Stichting Vier Vijf Mei, hebben een aanzet gegeven voor deze 75 verhalen. Een redactieraad bestaande uit Tweede Wereldoorlog-experts maakt de selectie definitief.

Deze verhalen willen we nu graag op allerlei verschillende manieren laten doorvertellen. We zoeken kunstenaars, culturele instellingen, scholen, 4/5 mei comités, historische verenigingen en andere (lokale) organisaties die deze verhalen op hun eigen manier willen verbeelden. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een gedicht, of van theater, muziek, beeldende kunst, exposities of routes.

Café van de Vrijheid

In november 2019 wordt in iedere gemeente een Café van de Vrijheid georganiseerd, waar de verhalen uit de regio besproken worden. Daarbij is er ruimte voor wijzigingen of aanvullingen. Vervolgens willen we deze lokale verhalen koppelen aan makers en organisatoren. De verhalen kunnen vertaald worden in allerlei culturele producten.

Daarnaast wordt tijdens deze bijeenkomsten informatie verstrekt over het provinciale programma en worden (reeds in gang gezette) lokale initiatieven in het kader van 75 jaar Vrijheid geïnventariseerd. Bovendien is De Verhalen van Groningen voor het NIOD-project De Tweede Wereldoorlog in 100 Foto’s op zoek naar bijzonder fotomateriaal uit de Tweede Wereldoorlog. Heb je nog een foto uit die tijd? Neem deze dan mee naar een Café van de Vrijheid. Kun je niet aanwezig zijn? Dan kun je een scan sturen naar info@deverhalenvangroningen.nl.

Praktische informatie

Lijkt het je leuk om met één van de verhalen uit jouw regio aan de slag te gaan? Of maak of organiseer je al iets in het kader van 75 Jaar Vrijheid? Heb je interessante verhalen te delen? Wil je meer weten over het provinciale programma? Je bent van harte welkom! We gaan graag met je in gesprek. De Cafés van de Vrijheid vinden plaats in onze bibliotheken. Voor muzikale omlijsting en een hapje en een drankje wordt gezorgd. Deelname is gratis. Opgeven kan via dit aanmeldformulier.

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA