Kindercolleges in Bibliotheek Winschoten samen met RUG

Dit schooljaar organiseren wij in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen en Cultuurhuis De Klinker drie keer een college speciaal voor basisschoolkinderen. Het tweede college is aankomende maandag 28 mei. Dit keer staat de ochtend geheel in het teken van voorlezen. Dr. Myrte Gosen legt de kinderen uit waarom ze van praten en van lezen veel kunnen leren. Bovendien delen collega’s van Bibliotheek Winschoten hun voorleeskunsten.

Wetenschap is leuk  

De colleges zijn toegankelijk voor scholen die meedoen aan het 'Wetenschapsproject' van de RUG. Kinderen ervaren hoe leuk wetenschap is, juist doordat ze er op deze leeftijd al mee in aanraking komen. "Het eerste college ‘Op reis door het heelal’ met prof. Dr. Diederik Roest was een groot succes”, vertelt onze collega Jeroen Bouland. "Ik kijk nu alweer uit naar het college van aankomende maandag, de kinderen ongetwijfeld ook!”.

Kindercollege 1: Op reis door het heelal, door prof. Dr. Diederik Roest

Waar bestaat het heelal eigenlijk uit en wat voor krachten werken er op het heelal? We gaan kijken naar de aarde, de zon en de maan en nadenken over seizoenen en jaren. Diederik Roest nodigt je uit om mee op reis te gaan door het heelal.

Kindercollege 2: Voorlezen: spannend, gezellig én leerzaam?! door Dr. Myrte Gosen

Pluk van de Petteflet, Paul van Loon, Brief voor de koning. Spannende boeken om voor te lezen. En leerzaam. Maar waarom? En waarom wil de juf of meester toch zo graag dat je antwoord geeft op vragen, overlegt met klasgenoten en boeken leest? Omdat je van praten en van lezen kunt leren! Praten over boeken is dus dubbel zo leerzaam. In dit college legt Myrte Gosen uit hoe dit zit en laat zien hoe jonge kinderen tijdens voorlezen kunnen praten en nadenken over het boek.

Kindercollege 3: De Pest aan Pesten door prof. dr. René Veenstra

Ga eens naast 20 andere kinderen staan, de kans is groot dat drie van jullie ooit gepest zijn. Dat zijn namelijk de cijfers in Nederland: per klas worden 3 leerlingen gepest. Als het aan onze antipestprofessor René Veenstra ligt is dat verleden tijd. Hij gaat het hebben over wie er betrokken zijn bij pesten. Zijn dat alleen het slachtoffer en de dader? Of is het juist een probleem van de hele groep? Prof. dr. René Veenstra geeft antwoord op deze en nog veel meer vragen tijdens dit kindercollege.

Delen

X
Wachtwoord vergeten?