Kinderboekenschrijvers inspireren leerkrachten

De Kinderboekenweek heeft als thema: Gruwelijk eng! Dat wordt griezelen dus. Maar hoe maak je een les op school lekker griezelig en toch niet té eng? Om tips en inspiratie te geven organiseerden wij in samenwerking met het Groninger Forum vier bijeenkomsten voor leerkrachten, lees- en cultuurcoördinatoren.

Lezingen

Kinderboekenschrijver en dichter Edward van de Vendel hield een inspirerende lezing in Bibliotheek Zuidhorn en in de Forumbibliotheek in Groningen. Hij gaf de boodschap mee om kinderen vooral te stimuleren boeken te lezen die ze zelf niet zo makkelijk oppakken. Stine Jensen, schrijver, filosoof en programmamaker sprak in Bibliotheek Finsterwolde en Bibliotheek Hoogezand bijzonder boeiend over emoties en filosofie tijdens haar lezing "Alles wat ik voel".

Workshops

Op alle vier bijeenkomsten volgende de leerkrachten en andere onderwijsprofessionals workshops waarbij ze de meest uiteenlopende  lesideeën verzamelden. Het Poëziepaleis gaf bijvoorbeeld een enthousiasmerende workshop over BOE-gedichten. Filosofiejuf en kinderboekenschrijfster Fabien van der Ham gaf een interessante workshop “Schrijven is kijken met je ogen dicht”.

Verhalend vertellen

Om in levende lijve te ervaren hoe het is om meegenomen te worden in een Storyline Approach, verzorgden onze medewerkers de workshop 'Verhalend vertellen'. In een dergelijk 'Verhalend Ontwerp' verlopen de leeractiviteiten als een verhaal. Deze worden dan voor een groot deel door de leerlingen zelf ingevuld. 

Bekroonde boeken

En natuurlijk werd op de inspiratiebijeenkomsten aandacht besteed aan de bekroonde boeken van dit jaar. Biblionetmedewerkers lieten zien dat een boek dat soms moeilijk toegankelijk lijkt, vaak een verrassend rijke, grappige en creatieve inhoud heeft. En waar in de klas enorm goed mee gewerkt kan worden. 

Inspiratiebijeenkomsten Kinderboekenweek

Delen

X
Wachtwoord vergeten?