Iris uit Ter Apel wint Groningse finale van De Nationale Voorleeswedstrijd

We hebben er een kampioen bij in de Provincie Groningen. De rest van 2021 mag Iris Weinans van RKBS Bonifatius in Ter Apel zich Groninger Voorleeskampioen noemen. Ina Habing van Bibliotheek Ter Apel reikte vanmiddag de beker en oorkonde uit aan Iris. De kinderen van groep 7 en 8 vierden een feestje samen met hun winnende klasgenootje.  

Voor het eerst digitaal

Vanwege de coronamaatregelen verliepen de voorrondes van De Nationale Voorleeswedstrijd voor het eerst helemaal digitaal. Alle deelnemers konden dit jaar een voorleesfilmpje insturen. De video’s werden beoordeeld door de jury. Uiteindelijk bleven er twaalf toppers over die meededen in de Provinciale Finale. Vandaag maakte de jury van Biblionet Groningen bestaande uit Rachel van den Hoogen (directeur-bestuurder), Sylvia Laarman (senior adviseur Taal als Basis) en Dr. Loep (uitvinder bij BiebLAB) via een video bekend dat ze Iris het allermooist vonden voorlezen.

Op naar de landelijke finale

Iris mag op 26 mei meedoen met de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd. Ze vertegenwoordigt dan de provincie Groningen. Uit elke provincie doet er een kampioen mee, dus er zijn totaal 12 deelnemers in de finale.

De Nationale Voorleeswedstrijd

Wij organiseren al meer dan 25 jaar de provinciale rondes van De Nationale Voorleeswedstrijd in Groningen. Ieder jaar zijn er zo’n 150 schoolkampioenen die hun voorleestalent laten zien door onder andere meesters, juffen, klasgenoten en ouders mee te laten genieten van een spannend, meeslepend of grappig boek. De schoolkampioenen lezen tijdens voorrondes, halve finales en de finale uit hun gekozen boek voor met als einddoel Nationale Voorleeskampioen te worden.

Meest gekozen boek

De Nationale Voorleeswedstrijd werd in 1993 in het leven geroepen door Stichting Lezen. Het doel van de wedstrijd is het leesplezier van leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool bevorderen. Inmiddels is de wedstrijd een van de grootste leescampagnes voor het basisonderwijs in Nederland. Het boek waaruit het meest wordt voorgelezen is ‘Achtste groepers huilen niet’ van Jacques Vriens.

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA