Impuls voor eLAB-activiteiten dankzij samenwerking ITurnIT

Tot en met 2020 gaan wij met Stichting ITurnIT samenwerken op het gebied van digitale geletterdheid en onderwijs. Dat staat in het convenant dat op 8 mei is ondertekend door Vincent Veenbrink (ITurnIT) en onze bestuurder Arend Middelveld. Dankzij drie belangrijke afspraken kunnen deelnemers van eLAB-activiteiten in onze bibliotheken straks nóg meer nieuwe kennis, snufjes en vaardigheden meekrijgen.

Digitale samenleving

“De rol van technologie is enorm toegenomen in ons dagelijks leven. Onze samenleving is gedigitaliseerd. Stichting ITurnIT is opgericht vanuit de droom om elk kind toegang te geven tot onderwijs dat voorbereidt op deze gedigitaliseerde samenleving”, aldus Vincent Veenbrink van ITurnIT. Dat motto sluit perfect aan bij onze toekomstmissie als koepelorganisatie achter ruim 40 bibliotheken in de provincie Groningen. De bibliotheek transformeert tot een platform voor ontwikkeling, waar je altijd terecht kunt om iets nieuws te ontdekken. 

eLABs in bibliotheek

De afgelopen twee jaar hebben we samen met gemeenten in steeds meer bibliotheken eLABs gerealiseerd. Hier vinden activiteiten, experimenten en workshops plaats waardoor kinderen en volwassenen 21e-eeuwse vaardigheden ontwikkelen. Voorbeelden van zulke vaardigheden zijn computational thinking, samenwerken en kritisch nadenken. Tijdens de feestelijke ondertekening van het samenwerkingsconvenant op 8 mei werden de aanwezigen gelijk aan het werk gezet door de medewerkers van ITurnIT. In groepjes volgden ze een mini-workshop programmeren en ontwikkelden ze een stop-motion filmpje.

Teach the Teacher

In het convenant is bovendien afgesproken dat acht medewerkers van Biblionet Groningen scholing krijgen in het Teach the Teacher programma van ITurnIT. Het lerarenprogramma benutten wij voor naschoolse activiteiten in de eLABs en bieden we aan richting basisscholen in de provincie. Bovendien hebben alle eLABs straks een CoderDojo. Hierdoor leren kinderen en jongeren hoe ze websites, games, apps en robots programmeren. Ook nieuwsgierige volwassenen zijn natuurlijk van harte welkom om mee te doen met de activiteiten!

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA