Hulp bij belastingzaken in de bibliotheek

Je hebt waarschijnlijk al bericht ontvangen van de Belastingdienst over de belastingaangifte. Je moet namelijk vóór 1 mei aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Dat gaat via de online omgeving van de Belastingdienst. Niet iedereen weet goed hoe dit werkt en kan dit zonder hulp. Toch werkt de overheid er hard aan om het contact met de burgers steeds meer digitaal te laten verlopen.

Daarom biedt Biblionet Groningen hulp bij belastingzaken. In een aantal bibliotheken vinden belastingspreekuren plaats. Specifiek voor inwoners die zelf geen professionele hulp kunnen inhuren. Ook kan iedereen gratis gebruikmaken van de computers en wifi in de bibliotheken om zelf je belastingzaken te regelen, zoals aangifte doen of het aanvragen van toeslagen.

Belastingspreekuren

De belastingspreekuren zijn specifiek bedoeld voor iedereen die zelf geen professional kan inhuren. Deelnemen is gratis, ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Samenwerkingspartners uit de regio verzorgen de daadwerkelijke hulp tijdens de spreekuren in de bibliotheek. Zij beantwoorden vragen, geven meer informatie en kunnen (deels) ingevulde formulieren controleren of je op weg helpen met invullen.

Belastingspreekuren bieden hulp bij

  • belastingaangifte doen
  • toeslagen aanvragen
  • aanvulling op inkomen aanvragen
  • kwijtschelding aanvragen
  • overige vragen over belastingzaken

Zelf belastingaangifte doen in de bibliotheek

Wil je zelf aangifte doen, maar heb je thuis geen computer of internet? Kom dan naar de bibliotheek. Hier kun je voor je aangifte voor de inkomstenbelasting of voor het aanvragen van toeslagen gratis een computer gebruiken. Deze service is ook gratis als je geen lid bent van de bibliotheek.

Cursussen Digitale vaardigheden

Je kunt via de computer en op internet steeds meer regelen. Heel handig, maar lastig als je hier weinig ervaring mee hebt. In veel bibliotheken kun je terecht om je digitale vaardigheden te oefenen. Als je graag zelf je zaken met de overheid en de Belastingdienst regelt dan is de cursus Digisterker zeer geschikt. Heb je nog weinig computerervaring dan biedt de cursus Klik & Tik uitkomst.

Samenwerking met de Belastingdienst

Biblionet Groningen vindt dat iedereen mee moet kunnen doen in de samenleving. In de bibliotheken kun je daarom je kennis vergroten, jezelf ontwikkelen en je horizon verbreden. Zodat iedereen de kans krijgt om mee te (blijven) doen in de samenleving. Dit doen de bibliotheken op vele manieren en vaak samen met samenwerkingspartners. Het organiseren van belastingspreekuren sluit aan bij deze ambitie en komt voort uit het samenwerkingsconvenant tussen de Koninklijke Bibliotheek (KB) en de Belastingdienst. In dit convenant is vastgelegd dat de Belastingdienst de bibliotheken faciliteert, waardoor een landelijke infrastructuur ontstaat van hulp bij belastingzaken. De Belastingtelefoon verwijst op haar beurt mensen met vragen door naar de dichtstbijzijnde bibliotheek waar men terecht kan voor hulp bij belastingzaken.

 

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA