Het belastingspreekuur: de cijfers op een rijtje

Tussen begin maart en eind april klopten er 258 Groningers aan bij één van de 40 belastingspreekuren in de bibliotheek. In 25 bibliotheken verzorgden we spreekuren waarbij we mensen te hulp staan die zelf geen professional kunnen inhuren. Ook mensen die geen lid zijn van de bibliotheek, konden er terecht.

Helpende hand

Ria Muller, Domeinspecialist Meedoen in de samenleving bij Biblionet Groningen: "Zelf belastingaangifte doen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Niet iedereen weet goed hoe dit werkt en kan dit zonder hulp. Toch werkt de overheid er hard aan om het contact met de burgers steeds meer digitaal te laten verlopen. Daarom biedt Biblionet Groningen hulp bij belastingzaken. In 25 bibliotheken vonden de afgelopen maanden belastingspreekuren plaats, speciaal voor inwoners die zelf geen professionele hulp kunnen inhuren. Ook kon iedereen gratis gebruikmaken van de computers en WiFi in de bibliotheken om zelf belastingzaken te regelen, zoals aangifte doen of het aanvragen van toeslagen."

Goede belangstelling

Er was net als vorig jaar goede belangstelling voor de belastingspreekuren in de bibliotheek. Op de totaal 40 bijeenkomsten kwamen meer dan 250 mensen af. "Dat zijn er 108 meer dan vorig jaar, het begint echt bekend te worden dat mensen bij ons kunnen aankloppen", aldus Ria Muller. Het spreekuur in Bibliotheek Veendam werd het best bezocht. Daar kwamen maar liefst 37 mensen op af. Dit is het tweede jaar dat het belastingspreekuur wordt georganiseerd.

Belastingspreekuren

Samenwerkingspartners uit de regio verzorgden de daadwerkelijke hulp tijdens de spreekuren in de bibliotheek. Zij beantwoordden vragen, gaven meer informatie en konden (deels) ingevulde formulieren controleren of je op weg helpen met invullen.

Evaluatie

Na elk belastingspreekuur hebben we de deelnemers gevraagd om een evaluatieformulier in de vullen. Ria Muller: "We merken dat mensen super tevreden zijn over deze dienstverlening. Uit de woorden als: "Top”; “Ga zo door!”; “Blij met het privéhoekje”; “Superblij”  ; “Uitstekend!” blijkt dat er behoefte bestaat aan deze vorm van hulp en dat wij als bibliotheek daar een goede rol in spelen."

Cursussen digitale vaardigheden

Je kunt via de computer en op internet steeds meer regelen. Heel handig, maar lastig als je hier weinig ervaring mee hebt. In veel bibliotheken kun je terecht om je digitale vaardigheden te oefenen. Als je graag zelf je zaken met de overheid en de Belastingdienst regelt dan is de cursus Digisterker zeer geschikt. Heb je nog weinig computerervaring dan biedt de cursus Klik&Tik uitkomst. Nieuwsgierig? Hier vind je meer informatie.

Delen

X
Image CAPTCHA