Groningse Bibliotheken vieren De Nationale Voorleesdagen

Van 24 januari tot en met 3 februari 2018 zijn De Nationale Voorleesdagen. Dit grote voorleesfeest is bedoeld om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te stimuleren. In bijna alle Groningse gemeenten organiseren we het Nationale Voorleesontbijt en allerlei andere activiteiten voor peuters, kleuters en hun ouders. 

Nationale Voorleesontbijt

Groningse peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en basisscholen beginnen op 24 januari de dag met het Nationale Voorleesontbijt. De meeste organiseren dit in samenwerking met de bibliotheek. Tijdens het feestelijke ontbijt lezen bekende en iets minder bekende Groningers voor en laten daarmee zien dat zij voorlezen belangrijk vinden. Journalist en schrijver Hein Bloemink leest bijvoorbeeld voor in Bibliotheek Haren. En in de hele provincie gaan onze medewerkers op bezoek bij groepen peuters en kleuters om er samen een geweldig voorleesfeest van te maken.

Cadeautje van de bibliotheek

Tijdens De Nationale Voorleesdagen zijn er in de bibliotheek volop activiteiten. Dat varieert van een theatervoorstelling tot een voorleesfeestje tijdens het Ouder & Kind Café of het Dreumes & Peuter Café. Niet alleen zijn de meeste activiteiten gratis te bezoeken, ook het bibliotheeklidmaatschap is voor kinderen gratis. Als een peuter of kleuter tijdens De Nationale Voorleesdagen lid wordt, krijgt het bovendien een leuk cadeautje.

Workshops over voorlezen

Voorlezen is essentieel voor de taalontwikkeling en het voorkomen van taalachterstanden. Daarom organiseerden we voorafgaand aan De Nationale Voorleesdagen inspiratiebijeenkomsten voor honderden medewerkers in de kinderopvang, peuterspeelzalen en het basisonderwijs, zodat zij ook zelf aan de slag gaan met voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.

Prentenboek van het Jaar

Tijdens De Nationale Voorleesdagen staat het Prentenboek van het Jaar centraal. Dit jaar is dat Ssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup. Jeugdbibliothecarissen kozen dit boek uit het complete aanbod aan prentenboeken.  Het Prentenboek van het Jaar 2018 gaat over een tijger die slaapt.  Alle dieren willen erlangs, maar de tijger ligt vreselijk in de weg. Hoe gaan ze dat oplossen? Gelukkig heeft kikker een goed idee: alle dieren zweven een voor een met een ballon over de tijger heen. Daarbij kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Tijdens het Voorleesontbijt wordt er voorgelezen uit Ssst! De tijger slaapt.

Delen

X
Image CAPTCHA