Groninger bibliotheken krijgen als eerste in Nederland een Raad van Kinderen

Kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar krijgen een belangrijke stem in de aanpak van laaggeletterdheid in gezinnen. De komende 3 jaar gaan we met de door prinses Laurentien opgerichte Missing Chapter Foundation samenwerken. Samen richten we een Raad van Kinderen op. Daarmee wordt Biblionet Groningen de eerste bibliotheekorganisatie in Nederland die op deze manier kinderen betrekt bij haar werk.

Met kinderen laaggeletterdheid aanpakken

Biblionet Groningen gaat kinderen vragen te helpen laaggeletterdheid aan te pakken in gezinnen. “We zien dat de bestrijding van laaggeletterdheid het beste werkt als we ons niet alleen op het kind richten. Daarom betrekken we al jaren ouders, broertjes en zusjes bij projecten als Scoor Een Boek en Vakantielezen. En leggen we de nadruk op het hebben van plezier in lezen.” aldus Jacqueline Roelofs van Biblionet Groningen.

Raad van Kinderen start begin 2020

In de maanden oktober tot en met december vinden de voorbereidingen plaats zodat de raad in de eerste twee maanden van 2020 kan starten. Deze periode wordt onder meer gebruikt om een hulpvraag te formuleren en samenwerking te vinden met een school.

Raad van Kinderen

In de Raad van Kinderen denken kinderen uit groepen 7 en 8 structureel mee met bedrijven en organisaties over strategische en maatschappelijke vraagstukken. Kinderen kunnen op deze manier meedenken over de wereld om hen heen, besluitvormers ontdekken nieuwe denkrichtingen en leraren worden geïnspireerd door de creatieve denkkracht van hun leerlingen.

Missing Chapter Foundation

De Missing Chapter Foundation zorgt ervoor dat kinderen mogen meedenken met organisaties en dat volwassenen verantwoording afleggen over wat er met de ideeën van de kinderen wordt gedaan. Missing Chapter begeleidt de stappen, is de vertaler tussen kinderen en volwassenen en helpt partners om kinderinclusie zelf in de praktijk te brengen. De Missing Chapter Foundation is in 2009 opgericht door Prinses Laurentien.

Delen

X
Image CAPTCHA