Groningen eerste provincie zonder bibliotheekboetes

Bibliotheekleden in de provincie Groningen krijgen nooit meer een boete als ze hun geleende boeken, tijdschriften, films of games later inleveren. Samen met het Forum Groningen, introduceren wij vanaf 1 december 2016 het nieuwe, boetevrije abonnement. Hiermee is de provincie Groningen de eerste provincie in Nederland zonder bibliotheekboetes.

Leuker en makkelijker

Voorheen waren er veel verschillende bibliotheekabonnementen met elk hun eigen voorwaarden. Vanaf 1 december zijn er nog maar twee abonnementen. Het  gratis abonnement voor kinderen en jongeren tot 18 jaar blijft bestaan. Daarnaast is er één  abonnement voor alle volwassenen. Jacqueline Roelofs, onze manager bibliotheken, zegt daarover: “Het nieuwe abonnement is klantvriendelijker en overzichtelijker, iedereen heeft gelijke toegang tot de volledige dienstverlening van de bibliotheek. We willen ermee bereiken dat lid zijn voor iedereen makkelijker en leuker wordt.”

Nieuw: boetevrij

Het nieuwe abonnement is boetevrij, omdat boetes vaak leiden tot ergernis en discussie in de bibliotheek. Jacqueline Roelofs: “We zijn een gastvrije, klantvriendelijke organisatie en daar passen boetes niet bij. Bovendien wegen de kosten die wij maken voor het verwerken van boetes nauwelijks op tegen de inkomsten ervan”. Het afschaffen van de boetes is niet de enige verandering bij de bibliotheken in Groningen. “We zijn vaker en langer open en onze leden  mogen de boeken, tijdschriften, films en games langer thuis houden. Ze hebben bovendien gratis toegang tot duizenden e-books”, aldus Roelofs.

Ingangsdatum 1 december

Per 1 december 2016 gaat het nieuwe abonnement in. Vanaf dat moment profiteren alle leden van de voordelen van het nieuwe abonnement. We vieren de startdatum met een feestelijk ontbijt waarbij één van onze trouwste bibliotheekleden in het zonnetje wordt gezet.

Eerste reacties

Alle bibliotheekleden in de provincie Groningen hebben begin november bericht gekregen over de wijziging. Hoewel hun huidige abonnement nog doorloopt tot de einddatum ervan, gelden de nieuwe voordelen vanaf 1 december. Roelofs: “We hebben al veel leuke reacties gekregen op het nieuwe abonnement. Mensen vinden het fijn, geen gedoe met boetes meer. Tegelijk zie je ook dat er mensen zijn die zich er zorgen over maken. Komen de boeken nog wel terug, vragen ze dan. Maar van andere bibliotheken in Nederland die al boetevrij werken, weten we dat dit helemaal goedkomt”.

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA