Griezelen tijdens de Kinderboekenweek

Van woensdag 4 tot en met zondag 15 oktober staan alle bibliotheken in het teken van de jaarlijkse Kinderboekenweek. Dit jaar staan kinderboeken met griezels en engerds centraal waarbij het motto is: Gruwelijk eng! De Kinderboekenweek wordt natuurlijk ook in alle Groningse bibliotheken gevierd.

Lezen en doen

Tijdens de Kinderboekenweek organiseren de Groningse bibliotheken de meest uiteenlopende activiteiten. Bibliotheek Hoogezand organiseert in samenwerking met Kunstencentrum Kielzog een Kinderboekenweekspektakel met o.a. de voorstelling Bomkak Zing ’s met Tasca Menten en workshops waar kinderen hun eigen griezelgeluiden of griezelmasker kunnen maken. De bibliotheken in Delfzijl en Appingedam organiseren een Trollenfeest, in Bibliotheek Winschoten is een verkiezing van de Grootste Griezel en in Bibliotheek Grootegast, Leek en Zuidhorn kunnen kinderen hun eigen geheime schatkamer bouwen. En dat is nog maar een greep uit alle activiteiten die onze bibliotheken organiseren tijdens dit jaarlijks terugkerende boekenfeest voor kinderen.

Online spel ‘Codewoord’

In al onze bibliotheken kunnen kinderen van groep 5 t/m 8 tijdens de Kinderboekenweek het online spel ‘Codewoord’ spelen. Door antwoord te geven op verschillende vragen verzamelen de kinderen letters voor het codewoord. Aan het eind van het spel volgt een puzzelopdracht om tot het codewoord te komen. Onder de inzenders met de juiste antwoorden wordt een mooie prijs verloot. Zijn de kinderen nog niet klaar met griezelen dan voorziet dit spel bovendien in spannende boekentips. In enkele gemeenten wordt het spel met de hele klas op school gespeeld en ook thuis kan het online spel ‘Codewoord’ gespeeld worden.

Griffels en penselen

Bekroonde boeken zijn onlosmakelijk verbonden met de Kinderboekenweek. De Stichting CPNB kent jaarlijks deze belangrijke literaire prijzen toe: Gouden en Zilveren Griffels voor de best geschreven kinderboeken en Gouden en Zilveren Penselen voor de best geïllustreerde kinderboeken. Daarnaast worden er Paletten en Vlag en Wimpels toegekend. De bekendmaking van de bekroningen is ieder jaar in juni, maar pas op het Kinderboekenbal, aan de vooravond van de  Kinderboekenweek, wordt bekend welk boek - en dus welke schrijver - de Gouden Griffel wint. Dit jaar is de winnaar van de Gouden Griffel het boek Naar het Noorden, een jeugdroman over de Tweede Wereldoorlog van Koos Meinderts.

Kinderboekenruil

Op de laatste dag van de Kinderboekenweek organiseert de hoofdsponsor de NS Kinderboekenruil. Er staan op zondag 15 oktober boekenkasten met wel 1000 nieuwe ruilboeken klaar op station Amsterdam Centraal en op Utrecht Centraal. Kinderen kunnen hun uitgelezen boeken ruilen voor een andere, bijvoorbeeld hele griezelige. Er wordt in de stationshal ook voorgelezen in een speciale voorleescoupé, door een echte kinderboekenschrijver of conducteur.

Agenda

We zijn natuurlijk niet alleen actief tijdens de Kinderboekenweek. Gedurende het hele jaar organiseren de bibliotheken in Groningen activiteiten voor kinderen om hun leesvaardigheid en het plezier in lezen te vergroten. Een overzicht hiervan vind je in onze agenda

Delen

X
Wachtwoord vergeten?