Gedeputeerde en wethouder onthullen Social Sofa Veendam

Op maandag 4 december 2017 hebben Fleur Gräper-van Koolwijk, gedeputeerde van de provincie Groningen en Jaap Velema, wethouder van de gemeente Veendam, een nieuwe ‘social sofa’ in Veendam onthuld. Het betonnen zitbankje dat symbool staat voor verbinding tussen bewoners en leefbaarheid in de wijk werd tijdens een landelijke wedstrijd voor bibliotheken, op initiatief van de SPN, gewonnen door Bibliotheek Veendam. De social sofa staat op de stoep voor basisschool O.B.S. De Noorderbreedte in Veendam, een plek die niet willekeurig is gekozen.

VakantieVoorleestent

Bij O.B.S. De Noorderbreedte werd twee jaar geleden namelijk de allereerste VakantieVoorleestent opgezet. Het concept van de VakantieVoorleestent is even simpel als innovatief: Tijdens de zomervakantie zetten de medewerkers van Bibliotheek Veendam elke woensdagavond een tent op in een (volks)wijk of -buurt. Ze zorgen voor leuke boeken, spelletjes en voorleesmomenten en creëren daarmee ontmoeting, uitdaging en verrijking voor jong en oud!

Het project De VakantieVoorleestent bevorderde niet alleen de samenwerking in de wijk, het versterkte ook de innovatiekracht van de bibliotheek. En daarmee voldeed de bibliotheek van Biblionet Groningen aan de eisen om tijdens een landelijke wedstrijd voor bibliotheken mee te dingen naar de ‘social sofa’. Bibliotheek Veendam werd in augustus uitgeroepen tot een van de twaalf provinciale winnaars.  

Social sofa

De social sofa is een idee van kunstenares Karin Bruers. De betonnen zitbank, bekleed met honderden mozaïeksteentjes, vervangt geijkte ontmoetingsplekken die steeds vaker uit het straatbeeld verdwijnen. Denk maar eens aan de buurtsuper, de kroeg of het dorpsplein. Met een social sofa wordt een nieuwe ontmoetingsplek gecreëerd, wat leefbaarheid in de wijk of buurt versterkt. Inmiddels staan er meer dan duizend social sofa’s in Nederland. Op maandag 4 december werden twaalf social sofa’s door heel Nederland op hetzelfde moment onthuld.

 

Delen

X
Wachtwoord vergeten?