Feestelijke start De Schoolschrijver op 5 basisscholen

Vanmorgen was de officiële aftrap van het traject De Schoolschrijver op CBS De Höchte in Alteveer. De helaas ziek geworden Schoolschrijfster Corien Oranje sprak de kinderen toe via een livestream. De feestelijke beëdiging van Corien Oranje als Schoolschrijver op De Höchte vindt nu op een later tijdstip plaats. De ontvangst en beëdiging van de Schoolschrijvers op de andere deelnemende scholen in de provincie Groningen is later deze week en begin februari.

De Schoolschrijver

De Schoolschrijver begon acht jaar geleden met één schrijver en twee scholen. Inmiddels krijgen jaarlijks 50 scholen door het hele land de gelegenheid om deel te nemen aan dit creatieve en leerzame programma. Een half schooljaar lang wordt een kinderboekenschrijver als gastschrijver aan een basisschool verbonden om het leesplezier en de schrijfvaardigheid van de kinderen te vergroten. Daarnaast worden voor zowel de leraren als de ouders speciale bijeenkomsten georganiseerd.

Schrijvers en scholen

In verband met ziekte wordt Corien Oranje niet vandaag maar op en later moment deze week geïnstalleerd als Schoolschrijver op cbs de Höchte in Alteveer. Op 25 januari worden Gonneke Huizing en Fabien van der Ham feestelijk ingehaald op respectievelijk obs de Plaggenborg in Jipsinghuizen en obs de Badde in Musselkanaal. De installatie van Schoolschrijver Pieter Koolwijk op de Meester Neuteboomschool is op 26 januari. Annejoke Smids wordt op 7 februari feestelijk ontvangen op De Woldrakkers/De Munte in Woldendorp.

Biblionet Groningen

In de provincie Groningen werkt De Schoolschrijver samen met Biblionet Groningen. De lokale coördinatie en professionele inbedding is hiermee gewaarborgd. “Het is een ideale samenwerking omdat beide organisaties het stimuleren van lezen en leesplezier belangrijk vinden”, vertelt Anneke Tiddens, lees- en mediaconsulent bij Biblionet Groningen. “Wij zetten onze expertise en ons logistieke netwerk van de Bibliotheek op school in.”

Resultaat

De Schoolschrijver zet de allerbeste kinderboekenauteurs in om leerlingen op basisscholen taalsterk te maken. 70 procent (!) van onze kinderen verlaat het basisonderwijs met onvoldoende schrijfvaardigheid. Dat moet en kán anders. De aanpak van De Schoolschrijver boekt enorm veel resultaat: 94 procent van de leerkrachten constateert dat leerlingen vooruitgaan in leesplezier, schrijven, taalontwikkeling, creativiteit en/of zelfvertrouwen.

De Schoolschrijver-maand

Naast het intensieve traject van De Schoolschrijver lanceert Stichting De Schoolschrijver dit jaar ook De Schoolschrijver-Maand. Eveneens een programma vol inspiratie en plezier, maar minder intensief want een Schoolschrijver komt dan geen half schooljaar in de klas maar vier lessen: drie keer via het digibord en een keer live in de klas. Ook in dit maandprogramma is de schrijver maximaal aanwezig en worden er boekentips en schrijfopdrachten gegeven. Iedere les duurt een uur. Een andere toevoeging is De Schoolschrijver Academie, een training van een dagdeel op locatie voor leerkrachten, leesconsulenten en andere professionals.

Nominatie

Stichting De Schoolschrijver is genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award 2018 - ‘de Nobelprijs voor jeugdliteratuur’.

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA