Feest voor de kinderen van de VoorleesExpress

Deze week was het feest in Delfzijl voor de kinderen die meedoen aan de VoorleesExpress.

Zij werden in het zonnetje gezet met een vertelkastje met het verhaal 'Mama kwijt', er waren knuffels en boeken, spelletjes en er was een bord waar de mooiste woorden van papa en mama opgeschreven werden. 

De VoorleesExpress is een landelijk concept. Het is simpel maar effectief: twintig weken lang worden kinderen van 2-8 jaar met een taalachterstand voorgelezen. Dit gebeurt bij het gezin thuis door een vaste vrijwilliger. De VoorleesExpress stimuleert hiermee de taalontwikkeling van kinderen en verrijkt de taalomgeving thuis. Tijdens het voorlezen is altijd een ouder aanwezig. Dat is vertrouwd voor het kind en de ouders leren hoe zij zelf het voorlezen kunnen oppakken. Zo kunnen zij later zelf de taalontwikkeling van hun kinderen stimuleren.

Bijna 15% van de jongeren heeft een taalachterstand en heeft grote moeite met het begrijpen van de inhoud van hun schoolboeken. Een jong kind is enorm gevoelig voor taal. Als een kind drie jaar is zie je vaak al een groot verschil in de woordenschat, tussen kinderen die veel in aanraking komen met taal en kinderen die weinig taal horen. Dit verschil in taalontwikkeling halen kinderen later moeilijk in. Daarom is voorlezen op jonge leeftijd zo belangrijk. De VoorleesExpress komt bij gezinnen thuis waar rijk taalgebruik en voorlezen niet zo gewoon is. 

De VoorleesExpress is op dit moment beschikbaar in Delfzijl. Het zit in de planning om de VoorleesExpress ook op andere plekken in provincie Groningen aan te bieden. 

Feest bij de kinderen van de VoorleesExpress in Delfzijl

Delen

X
Wachtwoord vergeten?