Expo ‘Groningen tijdens WOII’ in bibliotheek Leek

Vanaf 3 december presenteert De Verhalen van Groningen in samenwerking met Biblionet Groningen een tweetal tentoonstellingen in het kader van 75 jaar vrijheid. Een pop-up tentoonstelling van 50 foto’s brengt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Groningen indrukwekkend in beeld, en een digitale tentoonstelling vertelt over de bewogen naoorlogse jaren in het Gronings-Duitse grensgebied.  

In januari 2020 riep De Verhalen van Groningen inwoners van Groningen op om te stemmen op aansprekende oorlogsfoto’s uit de hele provincie. Die fotoselectie maakte deel uit van het project De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s van het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudie (NIOD). Dit resulteerde in een publicatie en een nationale tentoonstelling met oorlogsfoto’s uit heel Nederland.

De 50 Groninger foto’s zijn vanaf 3 december in de vorm van een pop-up tentoonstelling te bezichtigen in Bibliotheek Leek. De indrukwekkende foto’s laten (1) militaire strijd en bevrijding, (2) vervolging en uitsluiting, (3) Duitse aanwezigheid, collaboratie en aanpassing, (4) verzet en repressie en (5) het alledaags leven in Groningen in oorlogstijd zien. Belangstellenden zijn van harte welkom gedurende de openingstijden van de bibliotheek. De tentoonstelling loopt tot 1 februari 2021. Daarna reist de expo door naar de bibliotheken van Ter Apel, Veendam en Staddskanaal.

Digitale tentoonstelling: De Gronings-Duitse grens, 1930-1965

Het slotstuk van 75 jaar vrijheid is de viering van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties. De landen die samenkomen bij de VN zetten zich in voor vrede en veiligheid door internationale samenwerking. In jaren na de Tweede Wereldoorlog werden de banden met de oosterburen met moeite hersteld. In het Gronings-Duitse grensgebied had dit proces een extra lading. De Gronings-Duitse grens vóór, tijdens en na de oorlog wordt nu in beeld gebracht door de digitale tentoonstelling van De Verhalen van Groningen. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Groninger Archieven en Biblionet Groningen.

Beide tentoonstellingen worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds met middelen uit de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Nederlandse Loterij.

expo, tentoonstelling, Leek, Verhalen van Groningen, bibliotheek, Biblionet Groningen

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA