Emma wint provinciale finale De Nationale Voorleeswedstrijd

Emma van basisschool de Hagenhofschool in Stadskanaal is de voorleeskampioen van de provincie Groningen! Tijdens de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd op woensdag 17 april wist ze de jury omver te blazen met haar voorleestalent. Op 22 mei aanstaande zal Emma de provincie Groningen vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale in Schouwburg Amstelveen.

Heel prettig om naar te luisteren!

Provinciaal voorleeskampioen word je niet zomaar. Emma heeft het in de voorrondes moeten opnemen tegen een heleboel andere voorleestalenten uit de provincie: eerst op school, daarna in de kwart- en halve finales en vervolgens tijdens de provinciale finale. Tijdens de provinciale finale las Emma een spannend fragment voor uit ‘Harry Potter en de relieken van de dood’ van J.K. Rowling. De jury was onder de indruk van haar voorleesstem. “Het is heel prettig om naar Emma te luisteren. Ze neemt het publiek echt mee in haar verhaal,” zei jurylid Rachel van den Hoogen, directeur van Biblionet Groningen. Emma is ontzettend blij met haar overwinning: “Ik vind het heel erg leuk dat ik gewonnen heb!”   

Een Nationale Voorleeskampioen uit Groningen?

De Nationale Voorleeswedstrijd is onderdeel van het aanbod basisonderwijs 2018-2019 van Biblionet Groningen. Dat betekent onder andere dat docenten een speciaal schoolpakket kunnen bestellen en dat leerlingen als voorbereiding op hun deelname een workshop volgen. “Tijdens de workshop ontdekken leerlingen wat leuke voorleesboeken zijn en hoe je een geschikt fragment kunt vinden,” vertelt Jolanda Robben van Biblionet Groningen. Dit jaar deden maar liefst 153 basisscholen uit de provincie mee met De Nationale Voorleeswedstrijd. In het 25-jarig bestaan van De Nationale Voorleeswedstrijd heeft twee keer een kandidaat uit de provincie Groningen de landelijke titel gewonnen. Wordt Emma de derde Groningse voorleeskampioen?

Landelijke finale

Tijdens de landelijke finale neemt Emma het op tegen de voorleeskampioenen uit de elf andere provincies. De gelukkige winnaar of winnares draagt niet alleen de titel ‘De Nationale Voorleeskampioen 2019’, maar wordt ook een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum: een hele eer! Klaas van Kruistum presenteert de feestelijke finale en de jury bestaat dit jaar uit onder anderen Manon Sikkel (auteur en Kinderboekenambassadeur) en Bart Tuinman (verslaggever Jeugdjournaal).

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA