Derde plaats voor Bibliotheek Winschoten in race om titel Beste Bibliotheek van Nederland

Bibliotheek Winschoten is derde geworden bij de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland 2017. Er waren in totaal zes genomineerde bibliotheken die een kans maakten op de titel. Om de uitslag te bepalen, legden de 19.168 publieksstemmen en het oordeel van de vakjury evenveel gewicht in de schaal. In het juryrapport over Bibliotheek Winschoten stond een extra compliment voor het YouTube filmpje over de bibliotheek. De winnende bibliotheek van dit jaar, School7, staat in Den Helder.

Parel van het Noorden

Bibliotheek Winschoten werd bovendien de 'parel van het noorden' genoemd door de jury. Dit vanwege het feit dat de bibliotheek aandacht heeft voor alle bevolkingsgroepen en de focus legt op de bestrijding van laaggeletterdheid. Burgemeester Pieter Smit liet in reactie op de uitslag weten dat ook hij trots is op het mooie resultaat. “Ik wil graag alle betrokkenen van harte feliciteren”, aldus de burgemeester. Het is niet voor het eerst dat een bibliotheek uit het netwerk van Biblionet Groningen het ver schopt in de verkiezing. In 2015 eindigde Bibliotheek Oude Pekela hoog en ook Bibliotheek Haren werd al eens genomineerd.

Stemming publiek

Er hebben 19.168 mensen hun stem uitgebracht, waarvan 16% op Bibliotheek Winschoten stemde. Uit de duizenden reacties, werd duidelijk hoezeer mensen zich verbonden voelen met de bibliotheek in hun stad, wijk of dorp. 'Huiskamer van de stad, deskundig personeel dat je graag helpt, verrassende activiteiten', het is slechts een greep uit de talloze enthousiaste steunbetuigingen.

Jurybeoordeling

De verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland is een initiatief van het vakblad Bibliotheekblad en vindt jaarlijks plaats. De vakjury heeft bij de beoordeling onder andere gekeken in welke mate de bibliotheken beantwoorden aan de vijf functies die de bibliotheekwet onderscheidt. Dit zijn: ter beschikking stellen van kennis en informatie, bieden van mogelijkheden voor ontwikkeling en educatie, bevorderen van het lezen en het laten kennismaken met literatuur, organiseren van ontmoeting en debat en het laten kennismaken met kunst en cultuur.

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA