De Schoolschrijver: leerlingen schrijven zichzelf taalsterk

Vandaag is op OBS Hendrik Wester in Oude Pekela het schrijfproject De Schoolschrijver feestelijk afgesloten! Samen met Stichting De Schoolschrijver werken we door middel van dit project aan het verbeteren van de schrijf- en leesvaardigheid van basisschoolleerlingen.

Taalles van De Schoolschrijver

Jaarlijks krijgen vijftig basisscholen door heel Nederland bezoek van een kinderboekenschrijver die als schoolschrijver een half jaar lang de taallessen verzorgt. Op een creatieve manier probeert de schoolschrijver de taalvaardigheid van leerlingen te verbeteren, hun lees- en schrijfplezier te vergroten en de ouderbetrokkenheid bij het lezen en schrijven te versterken. In de provincie Groningen koppelden we samen met Stichting De Schoolschrijver vijf kinderboekenschrijvers aan vijf verschillende basisscholen. Gonneke Huizing ging aan de slag in Oude Pekela, Pieter Koolwijk in Roodeschool, Annejoke Smids in Appingedam, Fabien van der Ham in Aduard en Corien Oranje in Alteveer.

De laatste bladzijde

De komende periode neemt elke school zelf afscheid van haar schoolschrijver, maar de officiële afsluiting van het project vond dit jaar plaats op OBS Hendrik Wester in Oude Pekela. Leerlingen stelden hun werk tentoon en lazen zelfgeschreven verhalen en gedichten voor. Jaap Kuin, burgermeester van de gemeente Pekela, sloot het project officieel af. Lees- en mediaconsulent Anneke Tiddens, die De Schoolschrijver in de provincie Groningen coördineert, kijkt tevreden terug op dit schooljaar. Ze ziet dat De Schoolschrijver niet alleen het schrijven, maar ook het lezen bevordert: “Van De Schoolschrijver krijgen leerlingen meer leeshonger.”

Successen om over naar huis te schrijven

Uit een onderzoeksrapport van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat De Schoolschrijver een succesvol project is. De schrijfvaardigheid van de leerlingen is na afloop van het project aanzienlijk verbeterd en hun lees- en schrijfmotivatie is gegroeid. Vooral op scholen met een hoog percentage leerlingen dat moeite heeft met taal is De Schoolschrijver een belangrijke aanvulling op de reguliere lessen. Deelnemende basisscholen beoordelen het project gemiddeld met een 8.5. En ook de betrokken schoolschrijvers zijn tevreden over de resultaten van hun schrijf- en leesklas: “Het is altijd weer bijzonder om te zien hoe snel kinderen leren om de fantasieknop aan te zetten. Aan het begin van het Schoolschrijverstraject zijn ze onzeker en durven ze niet zo goed, maar bij De Schoolschrijver is er alleen maar goed en geen fout. En dat besef maakt de fantasie echt los. Geweldig!,” aldus schoolschrijver Gonneke Huizing.

Delen

X
Image CAPTCHA