De jaarcijfers van e-books tot BoekStart: 2018 in een notendop

In opdracht van 18 Groningse gemeenten hebben we in 2018 vele nieuwe locaties van de Bibliotheek op school geopend. Er zijn meer Taalhuizen bijgekomen en sinds 2018 kunnen Groningers in alle gemeenten terecht bij de bibliotheek om cursussen digitale vaardigheid te volgen. Een korte terugblik op het jaar 2018.

De bibliotheek als leerplek

Het is onze missie dat alle inwoners van Groningen mee kunnen doen in de samenleving. Goed lezen en schrijven, maar ook digitale vaardigheden zijn hiervoor onmisbaar. Iedereen die ondersteuning kan gebruiken in de digitale wereld is bij ons meer dan welkom. Dit kan om zelf te oefenen of om vragen te stellen tijdens een inloopspreekuur. Ook kunnen Groningers in alle gemeenten een cursus digitale vaardigheden volgen, zoals Klik & Tik en Digisterker.

Experimenterend leren: eLAB

Door een toename in cursussen en activiteiten, steeg het aantal bibliotheekbezoekers afgelopen jaar tot boven de anderhalf miljoen. Het leren in de bibliotheek kan ook bij het eLAB, te vinden in de bibliotheken in Appingedam, Veendam en Hoogezand. In het eLAB kun je oefenen met creatieve, technische en ondernemende vaardigheden. Dit kan door te experimenteren met de nieuwste snufjes op het gebied van elektronica, software, 3D-printers en robots.

3.0-concept pakt goed uit

Het eLAB maakt deel uit van de nieuwe bibliotheek 3.0. Hier draait het om ontmoeten, leren en ontdekken. Door deze succesvolle formule bemachtigde Bibliotheek Veendam in 2018 de tweede plek voor Beste Bibliotheek van Nederland. Onze collega Jolanda Robben werd dit jaar bekroond tot Beste Bibliothecaris van Nederland.

Digitaal steeds populairder

Onze leden leenden in 2018 minder boeken dan in het jaar ervoor. Er is sprake van een daling van 2,27 miljoen uitleningen naar 2,2 miljoen. De 92.831 Groningse leden lazen samen gemiddeld 185 duizend boeken per maand. Het aantal uitgeleende e-books stijgt daarentegen wel flink, gemiddeld werden er 14,245 e-books per maand gelezen. Vooral onder jongeren worden e-books steeds populairder.

Saskia Noort vaakst geleend

Onder volwassenen was 'Huidpijn' van Saskia Noort het populairst, gevolgd door respectievelijk 'Wees onzichtbaar' van Murat Isik en 'Heks' van Camilla Lackberg. Bij de jeugdtitels stond John Flanagan met zijn 'De Grijze Jager'-serie acht keer in de top tien. De overige twee plaatsen waren voor Mel Wallis de Vries met 'Haat' en 'Shock' op de derde en achtste plaats. Iedereen met een abonnement op de bibliotheek kan gratis tien e-books tegelijk lenen. Het aanbod is de afgelopen jaren ruim gestegen. Inmiddels kunnen lezers kiezen uit meer dan 20.000 e-books en meer dan 2.000 luisterboeken.

Taalhuizen

Om laaggeletterdheid terug te dringen, zijn er inmiddels twintig Taalhuizen in de provincie Groningen geopend. Een Taalhuis is de plek in de bibliotheek voor mensen die hun taalvaardigheid willen verbeteren. Wij werken hiervoor samen met Stichting Lezen & Schrijven, gemeenten, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties. In totaal telt de provincie nu twintig Taalhuizen waar inwoners ondersteuning krijgen bij het beter leren lezen en schrijven. Dat blijft hard nodig; één op de negen volwassen Nederlanders is laaggeletterd.  

Bibliotheek op school

Naast het terugdringen van laaggeletterdheid zetten we ook vol in op het voorkomen van taalachterstanden. Met verschillende programma’s en projecten ondersteunen we scholen, peuterspeelzalen en de kinderopvang om taalontwikkeling en leesplezier te stimuleren. Zo werken er bijna 150 basisscholen, kinderdagverblijven en middelbare scholen met het programma Bibliotheek op school. In 2018 vonden er daarnaast maar liefst 1.947 groepsactiviteiten plaats voor de basisscholen plaats, met in totaal bijna 40.000 deelnemende leerlingen.

BoekStart

Dankzij BoekStart komen kinderen al vroeg met lezen in aanraking. Zo ontwikkelen ze een voorsprong waar ze hun hele leven plezier van hebben. Samen boeken lezen staat hier centraal, want samen boekjes kijken, lezen en luisteren versterkt de band tussen ouder en kind. Het afgelopen jaar zijn er 2.212 ouders geweest die in één van onze bibliotheken een BoekStart-koffertje hebben opgehaald voor hun baby of peuter. Zij hebben hun kleintje tegelijkertijd ingeschreven als lid van de bibliotheek. Het aantal inschrijvingen ten opzichte van 2017 is flink gestegen. Toen waren er 2.025 inschrijvingen.

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA